Regija
0

Slovenija i Hrvatska "u ratu" zbog suhog mesa

Anadolija
Nakon što su slovenske vlasti uložile prigovor na zahtjev Hrvatske za zaštitu porijekla istarskog pršuta, hrvatski poslanici u Evropskom parlamentu Tonino Picula i Ruža Tomašić upozorili su Evropsku komisiju da je istarski pršut od 2011. godine zaštićen u Hrvatskoj po standardima Evropske unije.

Naime, Picula je zatražio stav od evropskih institucija u vezi sa prigovorom Slovenije koja je, po njemu, "put u Evropu već blokirala hrvatskoj kranjskoj kobasici i teranu".

Također, Tomašić se pita da li Evropska komisija smatra slovenački prigovor zloupotrebom i udarom na slobodu tržišta.

"Kao i u slučaju kobasice i terana, radi se o pokušaju eliminacije konkurencije sa zajedničkog tržišta preko evropskih institucija. Planira li Evropska komisija poduzeti mjere kojima bi se spriječilo ponovo dovođenje Hrvatske u neravnopravan položaj na ovaj način", pita se Tomašić.

Picula pak smatra da je pršuta prvi autohtoni poljoprivredno-prehrambeni proizvod u Hrvatskoj, koji je zaštićen oznakom izvornosti i originalnosti prema standardima EU-a.

"Proizvodnja pršuta ne zavisi od države, već od teritorije na kojoj je proizveden, zbog čega je istarski pršut apsolutno autohtoni proizvod i nigdje u svijetu ne proizvodi se na način kako se to radi u Istri", smatra hrvatski poslanik u EP-u.

Inače, ako Evropska komisija odluči da slovenački prigovor nije osnovan, procedura zaštite se nastavlja, a ako odluči da jeste osnovan, slijedi postupak dogovora Slovenije i Hrvatske. Jer, Slovenci smatraju da se i u njihovoj zemlji proizvodi pršut istog imena kao i u Hrvatskoj.