{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Slovenija i Austrija obilježavaju rad najstarijeg podzemnog poštanskog ureda

F
25.2.2013. u 09:04
0
0
Slovenija i Austrija obilježavaju rad najstarijeg podzemnog poštanskog ureda
0
Slovenija i Austrija obilježavaju rad najstarijeg podzemnog poštanskog ureda
Postojnska jama
Sljedećeg mjeseca slovenska i austrijska pošta izdat će zajedničku poštansku marku kojom obilježavaju djelovanje najstarijeg podzemnog poštanskog ureda koji se nalazio u Postojnskoj jami, objavila je Pošta Slovenije.
Marka "Postojnska jama - Adelsberger Grotte" od 0,64 eura podsjeća na poštanski ured koji je austrijska pošta otvorila 1899. godine u poznatoj kraškoj špilji, kako bi posjetitelji razglednicom i žigom rodbini i prijateljima mogli posvjedočiti gdje su bili.

Podzemna pošta radila je sve do 1927. godine. Prema podacima iz austrijskih arhiva, prvih godina djelovanja podzemni poštanski ured u ljetnoj sezoni dnevno je znao prodati i desetak hiljada razglednica, a posjet je bio najveći u dane crkvenih blagdana.

Ova je godina proglašena i 800. godišnjicom posjećivanja Postojnske jame, prema natpisu "AD 1213" što su ga istraživači špilje otkrili i zabilježili još početkom 19. stoljeća.

To je najstariji od hiljada natpisa kojima su posjetitelji špilje nastojali ovjekovječiti gdje su bili, pišući svoja imena, godine i različite poruke. No, stručnjaci nisu saglasni oko toga je li natpis autentičan, tj. stvarno iz 1213. godine ili antedatiran budući da u to vrijeme pisanje godina arapskim brojkama još nije bilo prevladalo u cijeloj Evropi.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: