Regija
0

Slovenija: Granicu prelazi nova grupa od 2.000 izbjeglica

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Prema podacima Policijske uprave Novo Mesto nova, treća grupa od oko 2.000 osoba počela je prelaziti "zelenu liniju" na graničnom pojasu Rigonca iz Hrvatske u Sloveniju.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Slovenije navodi kako je u posljednjih deset sati samo na tom području ušlo oko 6.000 migranata. 

"Strance koji su granicu prešli oko četiri sata ujutro policija je prihvatila i usmjerila u prihvatni centar Brežice. Žene, djeca, bolesni i invalidi u Brežice su prebačeni autobusima", navodi MUP Slovenije. 

U prihvatnom centru Brežice trenutno se nalazi oko 3.700 migranata, a u prihvatnom centru Dobovo oko 1.200

Prema policijskim podacima u periodu od 19 sati sinoć do sedam sati jutros s područja Brežica i Dobova u unutrašnjost Slovenije upućeno je 14 autobusa i tri voza koji su u prihvatne centre prevezli ukupno 2.687 migranata. 

Istovremeno, Policijska uprava Maribor navodi kako su oko devet sati centar na Šentilju napustili svi stranci koji su tamo bili smješteni, te kako je on trenutno prazan. 

U prihvatnom centru Gruškovje istovremeno, u to vrijeme bilo je oko 400 stranaca koji čekaju na prevoz prema prihvatnom centru Šentilj.

U Šentilju se u prvim poslijepodnevnim satima očekuje voz sa 600 stranaca. 

Policija navodi kako je prihvatni centar Središte na Dravi prazan. 

Policijska uprava Maribor nema podataka o dolasku novih migranata.