Regija
0

Slovenija: Dnevno 20-30 pritvorenih zbog novog zakona o saobraćaju

FENA
Novi zakon o saobraćaju koji je sredinom sedmice stupio na snagu u Sloveniji uz drastično više kazne za prometne prekršaje obvezuje policiju da vozače s više od 1,1 promila alkohola u krvi ili one koji odbiju alkotest pritvori do otrežnjenja, što je izazvalo probleme u policijskim stanicama, piše u subotu slovenska štampa.

"Bojimo se da nećemo imati dovoljno prostora za sve koje zbog vožnje pod utjecajem alkohola moramo obavezno pritvoriti do otrežnjenja", izjavio je za ljubljanski dnevni list Delo od subote neimenovani policijski dužnosnik u Celju, gdje su već prvog dana važenja zakona na otrežnjenje doveli šest vozača, a idućeg osam.

U cijeloj Sloveniji prema podacima generalne policijske uprave zabilježe 20 do 30 takvih slučajeva.

Policiji je nova odredba stvorila probleme s prostorom za "otrežnjivanje" jer su prije toj sankciji bili podvrgnuti samo vozači koji su pokazivali namjeru da unatoč alkoholiziranosti nastave vožnju, a sada se privode svi kojima test pokaže da su "napuhali" više od 0,52 miligrama alkohola na litru ispuhanog zraka. Prag za obvezno otrežnjenje još je niži za profesionalne i mlađe vozače - 0,38 miligrama, a za vozače u javnom putničkom prometu i vozače mlađe od 21 godinu važi apsolutna zabrana konzumacije alkohola prije vožnje.

Novi zakon na snazi je od srijede 30. travnja, a uvodi mnogo veće prekršajne kazne nego do sada i za slučajeve kao što su prekoračenje brzine u naselju, telefoniranje za vrijeme vožnje, pretjecanje i nezaustavljanje pred pješačkim prijelazom. Sada se mnogo lakše dobivaju kazneni bodovi i ostaje bez prometne dozvole, a cilj zakona je smanjenje brzine kao glavnog uzročnika svake godine sve većeg broja poginulih, ozlijeđenih i sve većih šteta u prometu.

Poseban je naglasak i na stroži odnos prema alkoholu i alkoholiziranim vozačima pod parolom "Kada voziš, ne pij - kada piješ, ne vozi", a predviđene kazne za prometne prekršaje sada iznose i do hiljadu eura.