{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Slovenija: Dio arhiva nekadašnje Udbe na internetu

F
28.2.2014. u 13:43
0
6
Slovenija: Dio arhiva nekadašnje Udbe na internetu
0
Slovenija: Dio arhiva nekadašnje Udbe na internetu
Arhiv Republike Slovenije
Slovenski državni arhiv u petak je prvi put objavio na internetu dio gradiva o djelovanju republičke Službe državne sigurnosti ("Udbe") iz vremena bivše Jugoslavije, a cijeli arhiv namjerava pretočiti u digitalni oblik kako bi se spasio od propadanja.
Između ostalog, na internetu su za sada objavljeni poslovnici i izvještaji, te popis tehnike za prisluškivanje sigurnosno-obavještajne službe iz razdoblja 1942.-1951. godine.

Direktor arhiva Bojan Cvelfar izjavio je u petak na konferenciji za novinare da bi promjene zakona o državnom arhivu mogle omogućiti da se cijeli arhiv o djelovanju Udbe digitalizira i prebaci na internet, pri čemu bi se prethodno izveo postupak "anonimizacije" dokumenata, odnosno brisanje imena i osjetljivih podataka.

Za sada je na internetu objavljeno samo 10.000 stranica Udbinih dokumenata, od preko pet miliona stranica. Prebacivanje dokumenata iz štampanog oblika i sa mikrofilmova na internet omogućilo bi da se dokumenti od kojih su neki u lošem stanju lakše sačuvaju, a bili bi i dostupniji za povjesničare i istraživače, dodao je Cvelfar.

Za digitalizaciju cijelog arhiva trebalo bi osigurati oko pola miliona eura, a postupak bi trajao više godina, naveo je Cvelfar.

U Sloveniji se u zadnje vrijeme vode polemike oko toga koliko arhivi nekadašnjih službi sigurnosti trebaju biti otvoreni za istraživače jer opozicija tvrdi da je vlada nedavnim zakonskim izmjenama otežala pristup dokumentima.

Slovenska demokratska stranka (SDS) prikuplja potpise kako bi se o tom pitanju održao referendum. Stranka bivšeg premijera Janeza Janše tvrdi naime da bi ti arhivi morali biti svima dostupni, onako kako je to slučaj u Njemačkoj s dokumentima nekadašnje istočnonjemačke političke policije STASI.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: