Među posljednjim zemljama
0

Slovenija danas ratifikuje Ugovor za pristupanje Hrvatske EU?

SRNA
Slovenački parlament trebalo bi danas da ratifikuje Ugovor o pristupanju Hrvatske EU, nakon rješavanja dugogodišnjeg spora dvije države u vezi sa Ljubljanskom bankom.

Sjednici slovenačkog parlamenta prisustvovat će premijer Hrvatske Zoran Milanović i hrvatski ministar vanjskih i evropskih poslova Vesna Pusić.

Vlada Slovenije pozdravila je juče posljednji izvještaj Evropske komisije o napretku Hrvatske u kojem se navodi da su ispunjene sve obaveze za ulazak u EU 1. jula.

"Članstvo u EU nudi nove šanse Hrvatskoj, regionu zapadnog Balkana i cijeloj EU", navodi se u saopštenju slovenačke Vlade.

Slovenija među posljednjim članicama EU ratifikuje hrvatski pristupni ugovor zbog dugogodišnjeg spora o prenesenoj štednji hrvatskih štediša bivše Ljubljanske banke.

Hrvatski premijer Zoran Milanović i sada već bivši slovenački premijer Janez Janša potpisali su 11. marta memorandum o saglasnosti dvije vlade.

Memorandumom je predviđen nastavak pregovora o takozvanoj prenesenoj štednji pod okriljem Banke za međunarodna poravnanja u Bazelu na osnovu Ugovora o sukcesiji i zastoj svih sudskih postupaka koje su pokrenule dvije hrvatske banke zbog čega je Slovenija uslovljavala ratifikaciju.

Zbog graničnih problema Slovenija je i ranije blokirala hrvatske pristupne pregovore s EU. Osim Slovenije, postupak ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora nisu završile ni NJemačka, Danska, Holandija i Belgija i to bi trebalo da urade najkasnije do 1. jula kada Hrvatska postaje 28. članica EU.