|

Slovenci zadovoljniji stanjem u društvu

Slovenci zadovoljniji stanjem u društvu
8
F
FENA
27.2.2017. u 19:23
31
komentara
8

dijeljenja
Slovenci zadovoljniji stanjem u društvu Foto: EPA
Više je Slovenaca koji su stanjem u društvu nezadovoljni nego onih koji su zadovoljni, ali se stanje u odnosu na lani popravilo za 6 posto, pokazalo je istraživanje koje je u ponedjeljak objavila agencija za istraživanje javnog mnijenja Valicon.
Mjerenje stupnja zadovoljstva početkom ove godine provedeno na više od tisuću ispitanika pokazalo je da je javna percepcija stanja u društvu bolja za šest posto u odnosu na lanjsko mjerenje, a popravlja se i osobno raspoloženje.

Raskorak između zadovoljnih i nezadovoljnih i dalje je međutim velik, pa na jednog zadovoljnog Slovenca u prosjeku dolaze tri i pol nezadovoljna, objavio je Valicom. Da su osobno sretni ili vrlo sretni izjavilo je manje od 47 posto od 1016 anketiranih punoljetnih državljanki i državljana.

Da su potpuno zadovoljni stanjem u društvu izjavio je svaki stoti, ali se udio nesretnih postupno, ali stalno smanjuje, pa je udio onih koji su se izjasnili kao osobno nesretni smanjio za 4 posto u odnosu na lanjsko istraživanje, naveo je Valicom kod kojega se mogu uz doplatu dobiti detaljniji podaci iz studije.

Prvo veliko istraživanje o zadovoljstvu Slovenaca stanjem u društvu i osobnoj sreći Valicon je napravio u jeku tzv. urbanih prosvjeda protiv korumpiranih elita, u prosincu 2012. godine. Zanimljivo je kako je tada zabilježen velik pad povjerenja javnosti u politiku i državne institucije, a najviše povjerenja građani su izražavali u vojsku i dobrovoljne vatrogasce.
Prijavi grešku


Komentari (31)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...