|

Slovenci traže ostavke predstavnika vlasti na svim nivoima

Slovenci traže ostavke predstavnika vlasti na svim nivoima
1
S
SRNA
3.12.2012. u 19:29
5
komentara
1

dijeljenja
Slovenci traže ostavke predstavnika vlasti na svim nivoima Foto: Arhiv
U više gradova u Sloveniji u toku su mirni protestni skupovi građana, koji traže ostavke predstavnika vlasti na svim nivoima.
Najveći skup očekuje se u Mariboru, gdje prošle sedmice počeo talas protesta koji se potom proširio na cijelu zemlju i postao izraz nezadovoljstva socijalnim, ekonomskim i političkim stanjem.

Protesti su, osim u Mariboru, nastavljeni u Ljubljani, Celju, Ptuju i ostalim mjestima.

U Ljubljani se uporedo održavaju dva protestna skupa - protiv gradonačelnika Zorana Jankovića pred zgradom Magistrata, te protiv premijera Janeza Janše na Kongresnom trgu.

U Celju se demonstranti već okupljaju i sada ih je oko 2.500, a uglavnom se čuju uzvici "Dole vlada!", "Vratite nam pokradeno!", "Lopovi, lopovi!" i "Počistimo Sloveniju!"

Građani se okupljaju i u mjestu Ravna na Koroškem i u Ptuju, gdje zahtijevaju da im se vrati pravna država, uz uzvike protiv političara i tajkuna.

Organizatori su preko "Fejsbuka" današnji miting nazvali "Trećim mariborskim ustankom", te, kao i policija, pozvali građane da svoje stavove izražavaju na miran način.

"Ovo nisu protesti, ovo je pobuna, opštenarodni ustanak", tako je na društvenim mrežama u Sloveniji najavljena večerašnja runda protesta.

Slovenački mediji prenose da bi u Mariboru demonstranti mogli da ostvare cilj, jer se tamošnji gradonačelnik Franc Kangler, navodno, sprema da podnese ostavku.

Više hiljada građana na protestima u Mariboru prošlog mjeseca zahtijevalo je ostavku Kanglera zbog navodne korupcije. Tada je došlo do žestokih sukoba s policijom, u kojima je oko 15 ljudi povrijeđeno, a oko 30 uhapšeno.

Do nereda je došlo i tokom mitinga u Ljubljani u petak, 30. novembra, kada je u sukobima demonstranata i policije povrijeđeno 26 osoba.
Prijavi grešku


Komentari (5)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...