Regija
0

Slovenci se od Drnovšeka oprostili na komemoraciji

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Komemoracijom u parlamentu Slovenija se u ponedjeljak oprostila od Janeza Drnovšeka (1950.-2008.), koji je umro u subotu, oprostila se od političara koji je obilježio živote svojih suvremenika, a po općim ocjenama najviše pridonio relativno bezbolnom raskidu veza s bivšom državom, uspješnoj gospodarskoj tranziciji i uključivanju u euroatlantske integracije, te profilirao model "priče o uspjehu" male države u širem okruženju.

Komemoraciji su prisustvovali predsjednik države Danilo Tuerk, premijer Janez Janša, Drnovšekov sin Jaša i kći Nana, te sestra Helena i članovi stranog diplomatskog zbora.

"Tugujemo zbog odlaska jednog od najvećih sinova našeg naroda", rekao je Danilo Tuerk, Drnovšekov nasljednik na mjestu predsjednika države.

Tuerk je netipični politički uspon Drnovšeka koji je 1989. godine izabran u jugoslavensko predsjedništvo opisao kao najavu vremena u kojemu su Slovenci očekivali "demokratske promjene i europsku normalnost", što je Drnovšek svojim novim političkim stilom i djelovanjem i ostvario.

Svojom racionalnošću, nekonfliktnošću i nesklonošću velikim riječima, te mirnoćom i rezerviranošću, Drnovšek je odstupao od modela političara koji je tada u Jugoslaviji bio na cijeni, ali su ga ljudi u Sloveniji prihvatili i razumjeli "na razini političkog instinkta", istaknuo je među ostalim Tuerk.

Slovenski predsjednik podsjetio je na velike Drnovšekove zasluge za gospodarsku i političku stabilnosti Slovenije, za njezin ulazak u EU i NATO, kao i na to što je u ekonomskom modelu razvoja odbijao politiku šokova i radije birao postupnu tranziciju, čime je Slovenija izbjegla neka negativna iskustva država u srednjoj i istočnoj Europi.

Njegovo djelovanje u jugoslavenskom predsjedništvu u vrijeme jugoslavenske krize i raspada bilo je promišljeno i zato odlučujuće za "netraumatičan prijelaz u neovisnost", a diskretno djelovanje u Beogradu nakon desetodnevnog rata s JNA i pregovori o povlačenju JNA iz Slovenije otklonili su opasnost velikih materijalnih šteta i gubitaka ljudskih života, istaknuo je među ostalim Tuerk.

Drnovšek je, po njegovim riječima, bio veliki političar s mnogo političkog talenta, koji je uvijek prihvaćao političke izazove i uspješno ih rješavao, ali je odbijao nacionalizam i svaku ideologiju općenito.

Predsjednik parlamenta France Cukjati posebno je u svom govoru istaknuo ljudsku dimenziju ličnosti bivšeg predsjednika i dugogodišnjeg premijera, te njegovu humanitarnu aktivnost, posebice napore za rješavanje križnih žarišta u svijetu poput Darfura.

"Iz misli koje je Drnovšek napisao ili izgovorio u zadnje vrijeme može se zaključiti i da se bio pomirio sa svojom bolesti, sa svojom sudbinom i sa svima onima koje je susreo za života. Oprostio je bolesti koja je dovela do velikog prijeloma u njegovu životu, a oprostio je i svim onima koji su mu bilo kada u životu nanijeli nepravdu", rekao je predsjednik slovenskog parlamenta France Cukjati na komemorativnoj svečanosti u parlamentu u povodu smrti Janeza Drnovšeka.