{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Slovenci o hrvatskom prijemu u NATO

F
FENA
20.1.2009. u 08:52
0
1
Slovenci o hrvatskom prijemu u NATO
0
Slovenci o hrvatskom prijemu u NATO
Foto: Reuters
Slovenski parlament uvrstio je na redovnu sjednicu idućeg ponedjeljka glasovanje o ratifikaciji protokola po kojemu bi Hrvatska na aprilskom zasjedanju NATO saveza trebala postati njegovom članicom, ali je rezultat glasovanja neizvjestan zbog zahtjeva nacional-populističkih skupina da se to pitanje uvrsti u sklop "neriješenih graničnih pitanja sa susjednom državom", javljaju u ponedjeljak navečer slovenski mediji.
S ratifikacijom se slaže vlada premijera Pahora, ali se odluka o tome na preporuku vlade donosi dvotrećinskom većinom do koje Pahorovoj koaliciji nedostaje 15 glasova, pa će biti bitno dobiti glasove Slovenske demokratske stranke (SDS) bivšeg premijera Janeza Janše, koja ima 27 zastupnika.

Odgovarajući na tvrdnje nacionalističkog čelnika Zmage Jelinčiča i Slovenske pučke stranke koja zahtijeva odgodu glasovanja, Janša je već rekao da Hrvatska ispunjava uvjete za članstvo u NATO savezu i da je slovenske nacionalne interese u vezi s granicom moguće zaštititi tokom hrvatskih pregovora za ulazak u Europsku uniju, iako bi se glasovanje moglo odgoditi ako bi se tako složili predsjednici svih parlamentarnih stranaka.

Predsjednik zastupničkog kluba Slovenske pučke stranke (SLS) Jakob Presečnik izjavio je u ponedjeljak da njegova stranka i dalje insistira na odgodi.

"Predlažemo da se glasovanje o ratifikaciji odgodi sve dok se stranke ne upoznaju s dokumentima koje je Hrvatska poslala NATO savezu tokom pregovora, te da se vidi nije li u tom postupku prejudicirala granicu sa Slovenijom", izjavio je u ponedjeljak Presečnik koji tumači da bi Hrvatska trebala dati izjavu da se "odriče aspiracija prema slovenskom moru i kopnu".

Slovenski dužnosnici u privatnim će razgovorima priznati da i Slovenija u nekim dokumentima "prejudicira" granicu i da je jedan od takvih dokumenata i interaktivni atlas slovenskog ministarstva okoliša i prostora koji su u ponedjeljak objavili neki hrvatski portali.

Na njemu je kao isključivo slovenski prikazan cijeli Piranski zaljev, a na slovenski teritorij postavljeni su i "sporni zaseoci" na lijevoj obali Dragonje. Štaviše, službena mapa slovenske Agencije za okoliš granicu u Piranskom zaljevu postavlja na samu obalu hrvatskog kopna uz Savudriju, a Sloveniji je u interaktivnoj mapi "dodijeljen" i velik dio hrvatskog akvatorija uz istarski poluotok.

Hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija ocijenilo je u ponedjeljak nekorektnim i pravno neutemeljenim te u suprotnosti s međunarodnim pravom zemljovid objavljen na internetskim stranicama slovenske Agencije za okoliš, koja je u sastavu Ministarstva za okoliš i prostor.

U vezi sa sjednicom slovenskog parlamenta o ratifikaciji hrvatskog prijema u NATO u četvrtak će se sastati i vanjskopolitički odbor parlamenta, koji bi trebao raspravljati o odnosima s Hrvatskom, nakon što je predsjednik SPS-a Jelinčič zatražio odgodu glasovanja tvrdeći da je Hrvatska i u dokumentaciji za NATO prejudicirala granicu. Slovenska televizija objavila je da je slovensko Ministarstvo vanjskih poslova opovrgnulo tu Jelinčičevu tvrdnju, ali će se sjednica ipak održati.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: