|

Slovenci nakon 20 godina žale za bivšom Jugoslavijom

Slovenci nakon 20 godina žale za bivšom Jugoslavijom
0
F
FENA
26.12.2010. u 12:00
70
komentara
0

dijeljenja
Slovenci nakon 20 godina žale za bivšom Jugoslavijom Foto: Delo.si
Većina Slovenaca nije zadovoljna rezultatima koje je njihova država postigla u 20 godina od referenduma na kojemu su se odlučili za državnu samostalnost, pokazala je anketa koju je u nedjelju objavilo ljubljansko "Delo".
Na pitanje je li državno osamostaljenje ispunilo ono što su od njega očekivali, 65 posto je odgovorilo da nije, a 35 posto da jest, u anketi u kojoj je sudjelovalo 470 ispitanika.

Među ispitanicima starijim od 30 godina kojima je postavljeno pitanje živi li se bolje danas u samostalnoj Sloveniji ili se živjelo bolje prije 20 i više godina gotovo polovica ih je odgovorila da se nekad živjelo bolje, a još više "nostalgičnih" prema tadašnjim vremenima je u starijim kategorijama ispitanika, navodi u nedjelju vodeći slovenski list.

Vodeći slovenski list je anketu proveo povodom 20. obljetnice referenduma na kojemu je 95 posto građana dalo svoj glas za samostalnost i državnu nezavisnost, što se od tada slavi kao Dan samostalnosti i jedinstva.

Očekivanja ispitanika najviše su ispunjena kad je riječ o osobnoj slobodi, a najmanje kad je riječ o socijalnim pravima jer 80 posto ispitanika navodi da su ta prava, a osobito radnička prava, nekada bila veća, navodi "Delo".

Inače, više je razočaranih sadašnjim stanjem među nezaposlanima, manje obrazovanima i simpatizerima oporbe, proizlazi iz "Delove" ankete.
Prijavi grešku


Komentari (70)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...