{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Slovenci izlaze na referendum

S
6.6.2010. u 10:13
0
7
Slovenci izlaze na referendum
0
Slovenci izlaze na referendum
Građani Slovenije danas se na referendumu izjašnjavaju da li podržavaju arbitražni sporazum o granici sa Hrvatskom, prema kojem će rješavanje dugotrajnog spora o granici dvije zemlje biti prepušteno međunarodnom arbitražnom sudu.
Pravo glasa ima oko 1,7 miliona slovenačkih državljana, a rezultat referenduma će biti važeći bez obzira na broj glasača koji se na njega odazovu, s tim da se odluka donosi natpolovičnom većinom birača koji budu glasali.

Budući da je riječ o takozvanom naknadnom zakonodavnom referendumu sa zakonskom snagom, čiji je rezultat obavezujući za zakonodavca i parlament, većina glasova za prihvatanje značila bi da je arbitražni sporazum i konačno potvrđen, te da ostaje na snazi njegova parlamentarna ratifikacija.

To znači da bi, u skladu sa odredbama sporazuma, on stupio na snagu prvog dana u sedmici nakon što Slovenija i Hrvatska razmijene diplomatske note o njegovoj ratifikaciji.

Tokom četvoronedjeljne predreferendumske kampanje, koja je podsjećala na predizbornu, slovenačka Vlada je isticala prednosti arbitražnog sporazuma, a premijer Borut Pahor upozoravao je na opasnost od "izolacije i nerazumijevanja" s kojom bi se Slovenija suočila u međunarodnoj zajednici u slučaju odbacivanja sporazuma.

Slovenačka opozicija traži odbacivanje arbitražnog sporazuma i predstavlja ga kao pobjedu Hrvatske.

Prema većini objavljenih anketa, očekuje se da će birači potvrditi arbitražni sporazum, ali značajan dio slovenačkih i hrvatskih analitičara smatra da će rezultat biti neizvjestan sve do kraja.

Premijeri Slovenije i Hrvatske Borut Pahor i Jadranka Kosor potpisali su 4. novembra 2009. godine u Štokholmu sporazum prema kojem će rješavanje dugotrajnog spora o granici dvije zemlje biti prepušteno međunarodnom arbitražnom sudu. Sporazum su ratifikovala oba državna parlamenta.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: