{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Slovenci izlaze na referendum

S
6.6.2010. u 10:13
0
7
Slovenci izlaze na referendum
0
Slovenci izlaze na referendum
Građani Slovenije danas se na referendumu izjašnjavaju da li podržavaju arbitražni sporazum o granici sa Hrvatskom, prema kojem će rješavanje dugotrajnog spora o granici dvije zemlje biti prepušteno međunarodnom arbitražnom sudu.
Pravo glasa ima oko 1,7 miliona slovenačkih državljana, a rezultat referenduma će biti važeći bez obzira na broj glasača koji se na njega odazovu, s tim da se odluka donosi natpolovičnom većinom birača koji budu glasali.

Budući da je riječ o takozvanom naknadnom zakonodavnom referendumu sa zakonskom snagom, čiji je rezultat obavezujući za zakonodavca i parlament, većina glasova za prihvatanje značila bi da je arbitražni sporazum i konačno potvrđen, te da ostaje na snazi njegova parlamentarna ratifikacija.

To znači da bi, u skladu sa odredbama sporazuma, on stupio na snagu prvog dana u sedmici nakon što Slovenija i Hrvatska razmijene diplomatske note o njegovoj ratifikaciji.

Tokom četvoronedjeljne predreferendumske kampanje, koja je podsjećala na predizbornu, slovenačka Vlada je isticala prednosti arbitražnog sporazuma, a premijer Borut Pahor upozoravao je na opasnost od "izolacije i nerazumijevanja" s kojom bi se Slovenija suočila u međunarodnoj zajednici u slučaju odbacivanja sporazuma.

Slovenačka opozicija traži odbacivanje arbitražnog sporazuma i predstavlja ga kao pobjedu Hrvatske.

Prema većini objavljenih anketa, očekuje se da će birači potvrditi arbitražni sporazum, ali značajan dio slovenačkih i hrvatskih analitičara smatra da će rezultat biti neizvjestan sve do kraja.

Premijeri Slovenije i Hrvatske Borut Pahor i Jadranka Kosor potpisali su 4. novembra 2009. godine u Štokholmu sporazum prema kojem će rješavanje dugotrajnog spora o granici dvije zemlje biti prepušteno međunarodnom arbitražnom sudu. Sporazum su ratifikovala oba državna parlamenta.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: