{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Slovenci će odlaziti u penziju sa 65 godina starosti

F
4.12.2012. u 20:03
0
3
Slovenci će odlaziti u penziju sa 65 godina starosti
0
Slovenci će odlaziti u penziju sa 65 godina starosti
Slovenski parlament u utorak je bez ijednog glasa protiv prihvatio zakon kojim se reformira dosadašnji penzioni sistem i uvode strožiji uvjeti za odlazak u penziju.
Novi zakon o penzionom i invalidskom osiguranju koji treba stupiti na snagu s početkom iduće godine povećava potrebne godine života za penzionisanje na 65 godina za oba spola. U penziju će moći i mlađi penzioni osiguranici uz uvjet da imaju 40 godina radnog staža, ali ne prije 60. godine života.

Reforma koja treba omogućiti finansijsku održivost penzionog sistema u idućih 15-ak godina trebala bi iduće godine donijeti finansijsku uštedu od oko 150 miliona eura. Za takav zakon glasalo je svih 76 prilikom glasanja prisutnih zastupnika u parlamentu koji inače ima 90 članova, a niko nije glasovao protiv.

Ministar za rad i socijalnu politiku Andrej Vizjak izjavio je da će novi sistem omogućiti da penzije više ne padaju u odnosu na prosječne plate, ali da će za njih trebati raditi više godina.

Uprkos mjerama štednje koje vrijede za javni sektor slovenska vlada u budžetu za iduću godinu koji parlament još treba potvrditi planirala je 50 miliona eura za usklađivanje visine penzija s rastom plata.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: