{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Slovenci bijesni zbog Mesićeve izjave

F
FENA
14.1.2009. u 08:26
0
7
Slovenci bijesni zbog Mesićeve izjave
0
Slovenci bijesni zbog Mesićeve izjave
Izjavu hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića da bi Slovenci danas gledali na more s 20 kilometara udaljenosti da nije bilo hrvatskih partizana koji su u završnim ofenzivama prema Trstu oslobodilo Istru i Slovensko primorje, koju su slovenske političke stranke nazvale "skandaloznom" i "sramotnom", ali je politički vrh u Sloveniji nije želio komentirati, slovenski povjesničar Jože Pirjevec nazvao je djelimično tačnom, ali je rekao da ga ona žalosti.
"Oslobođenja Istre i Slovenskog primorja je kompleksno pitanje i ne može se svesti na završnu epizodu od travnja do lipnja 1945. iako predsjednik Mesić ima pravo kad upozorava na veliku ulogu hrvatskih boraca", rekao je Pirjevec, dugogodišnji predavač povijesti na talijanskim sveučilištima i izdavač više knjiga o Titu, Jugoslaviji i komunizmu koje su objavili talijanski izdavači.

Pirjevec, tršćanski Slovenac, već desetak godina većinom djeluje i radi u Sloveniji.

"Istina je da je u IV jugoslavenskoj armiji koja je nastupala prema Trstu od 60.000 boraca bilo više od 39.000 Hrvata, ali je u operacijama sudjelovao i slovenski deveti korpus", rekao je Pirjevec, dodajući da ga Mesićev nastup žalosti jer se tako narušava "ratno drugarstvo" slovenskih i hrvatskih partizana i jer se vode sporovi oko "marginalnih pitanja".

"Svađama Slovenije i Hrvatske koje nisu potrebne raduje se treća strana, znate na koga mislim", rekao je Pirjevec, dodajući da Mesića cijeni kao "političara velikog formata" koji je svoju veličinu pokazao i kad je otvoreno polemizirao s talijanskim predsjednikom Giorgiom Napolitanom, ukazavši na neprihvatljivost njegovih izjava o "krvoločnim Slavenima" i "etničkom čišćenju" Istre i Slovenskog Primorja od Talijana nakon Drugog svjetskog rata koje je Napolitano rekao u svom govoru na Dan sjećanja na žrtve "fojbi" prije dvije godine.

"Žaloste me sadašnje Mesićeve izjave jer govore o nekim napetostima s Hrvatskom koje nas tjeraju da se svađamo o marginalnim temama", rekao je Pirjevec.

Slovenski eurozastupnik Jelko Kacin u izjavi za javnost povodom spomenute izjave predsjednika Mesića naveo je da su Mesićeve tvrdnje kako su Slovensko primorje oslobodili Hrvati "nedostojne jednog predsjednika" i da njima Mesić nije "podvrgao ruglu Sloveniju" nego osramotio Hrvatsku i svoju funkciju.

A slovenska populistička udruga "Zavod 25. lipnja 1991" koju vode Joško Joras i Marjan Podobnik u posebnoj je izjavi navela da nadgrobni spomenici oko Trsta svjedoče da su Trst oslobodili Slovenci, te da hrvatski predsjednik "izokreće povijesne činjenice".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: