{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Slovenci 20. decembra na referendumu o istopolnim brakovima

S
13.12.2015. u 19:34
24
55
Slovenci 20. decembra na referendumu o istopolnim brakovima
24
Slovenci 20. decembra na referendumu o istopolnim brakovima
Ilustracija (Foto: EPA)
U Sloveniji će 20. decembra biti održan referendum o zakonu koji bi homoseksualcima dopustio sklapanje braka i omogućio im veća prava.
Zakonsko rješenje definiše brak kao zajednicu dvije osobe i daje mogućnost parovima istog pola da se vjenčaju pred matičarem i pravo da mogu usvajati djecu.

Zakonu se snažno protivi vrh mjesne Katoličke crkve i opozicione stranke desnog centra, a podržava ga većina stranaka koalicije slovenačkog premijera Mire Cerara.

Penzionisana učiteljica Angela Likovič, nekadašnji član Slovenačke demokratske stranke Janeza Janše, smatra je da se zakonom redefiniše uloga porodice u društvu, što za Sloveniju može biti kobno, prenose mediji.

Prema njenim riječima, dijete za razvoj treba oca i majku, te da zbog toga treba odbaciti zakon kojim se parovima istog pola daje pravo usvajanja djece.

Ona je navela da u svijetu žive i osobe koje su orijentisane na isti pol jer je to stvar prirode, ali je istakla da nekad nisu zahtijevali posebna prava kao što sada traže.

"Slovenci u tom pogledu moraju koristiti zdravu seljačku pamet ako žele preživjeti, u suprotnom ćemo propasti onako kako se dogodilo starim Grcima", istakla je Likovičeva u kampanji pred referendum.

O sličnom zakonu Slovenci su se izjašnjavali 2013. godine kada je protiv glasalo 55 posto birača.

Zakon o bračnoj vezi i porodičnim odnosima, koji je početkom godine prihvatio parlament, stupiće na snagu ako ga ne odbije više od 20 posto ukupnog broja Slovenaca upisanih u biračke spiskove, što je nešto više od 320.000 glasova.

Riječ je o novom referendumskom pravilu kojim se štiti parlament kao zakonodavac i ograničavaju mogućnosti odbacivanja zakona, čiji je predlagač Vlada.

Referendum o istopolnim brakovima donesen je na inicijativu konzervativnih grupa koje imaju podršku katoličke crkve u Sloveniji.

Grupa pod nazivom "Djeca su u pitanju" uspjela je da prikupi 40.000 potpisa potrebnih za održavanje referenduma.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: