Slovenija
24

Slovenci 20. decembra na referendumu o istopolnim brakovima

SRNA
Ilustracija (Foto: EPA)
Ilustracija (Foto: EPA)
U Sloveniji će 20. decembra biti održan referendum o zakonu koji bi homoseksualcima dopustio sklapanje braka i omogućio im veća prava.

Zakonsko rješenje definiše brak kao zajednicu dvije osobe i daje mogućnost parovima istog pola da se vjenčaju pred matičarem i pravo da mogu usvajati djecu.

Zakonu se snažno protivi vrh mjesne Katoličke crkve i opozicione stranke desnog centra, a podržava ga većina stranaka koalicije slovenačkog premijera Mire Cerara.

Penzionisana učiteljica Angela Likovič, nekadašnji član Slovenačke demokratske stranke Janeza Janše, smatra je da se zakonom redefiniše uloga porodice u društvu, što za Sloveniju može biti kobno, prenose mediji.

Prema njenim riječima, dijete za razvoj treba oca i majku, te da zbog toga treba odbaciti zakon kojim se parovima istog pola daje pravo usvajanja djece.

Ona je navela da u svijetu žive i osobe koje su orijentisane na isti pol jer je to stvar prirode, ali je istakla da nekad nisu zahtijevali posebna prava kao što sada traže.

"Slovenci u tom pogledu moraju koristiti zdravu seljačku pamet ako žele preživjeti, u suprotnom ćemo propasti onako kako se dogodilo starim Grcima", istakla je Likovičeva u kampanji pred referendum.

O sličnom zakonu Slovenci su se izjašnjavali 2013. godine kada je protiv glasalo 55 posto birača.

Zakon o bračnoj vezi i porodičnim odnosima, koji je početkom godine prihvatio parlament, stupiće na snagu ako ga ne odbije više od 20 posto ukupnog broja Slovenaca upisanih u biračke spiskove, što je nešto više od 320.000 glasova.

Riječ je o novom referendumskom pravilu kojim se štiti parlament kao zakonodavac i ograničavaju mogućnosti odbacivanja zakona, čiji je predlagač Vlada.

Referendum o istopolnim brakovima donesen je na inicijativu konzervativnih grupa koje imaju podršku katoličke crkve u Sloveniji.

Grupa pod nazivom "Djeca su u pitanju" uspjela je da prikupi 40.000 potpisa potrebnih za održavanje referenduma.