Zaštita interesa
8

Slovenački parlament usvojio "lex Mercator" kako bi se spriječio odliv novca

SRNA
Foto: dz-rs.si
Foto: dz-rs.si
Slovenački parlament usvojio je danas zakonsko rješenje nazvano "lex Mercator`", kojim se nastoje zaštititi interesi Slovenije u postupku restrukturisanja slovenačkog trgovačkog lanca u vlasništvu hrvatskog koncerna Agrokor.

Za "lex Mercator" glasalo je 47 poslanika, dok je protiv bilo 20.

Ovim zakonom, koji je predložila Vlada Slovenije, kćerka firma Agrokora definiše se kao slovenačko "sistemsko preduzeće", važno za zaposlenost i za socijalnu i finansijsku stabilnost.

"Lex Mercator" stvara zakonsku podlogu za imenovanje predstavnika države kao dodatnog vanrednog člana Uprave "Mercator" koji bi kontrolisao finansijske transfere između matičnog koncerna i ovog trgovačkog lanca.

Ministar privrede Slovenije Zdravko Počivalšek, u obraćanju poslanicima prije glasanja, odbacio je sugestiju opozicije da bude usvojen amandman po kojem je za imenovanje slovenačkog povjerenika u Upravi potrebna saglasnost vlasnika Agrokora.

Počivalšek je objasnio da je zakon bio neophodan kako bi se spriječilo eventualno neopravdano odlivanje novca Mercatora u Agrokor koji je insolventan, kao i pokušaj da se sanacija "Agrokora" izvede ne račun slovenačke kompanije.

Poslanici dvije opozicione stranke, koji su glasali protiv ovog zakona, smatraju da će "lex Mercator" biti neefikasan i da je nepripremljen, prenose hrvatski mediji.

Oni smatraju da se donošenjem zakona država miješa u privatno vlasništvo što može dovesti do nepovjerenja stranih investitora i podizanja tužbi protiv Slovenije.

Počivalšek je rekao da nije riječ o protivustavnom zakonu, odbacivši tvrdnje opozicije da on derogira privatno vlasništvo.

"Za razliku od hrvatskog lex Agrokora, kojim je hrvatska država preuzela upravljanje ovim koncernom, slovenački zakon ne poseže u vlasničko pravo, već želi zaštititi zaposlene u Mercatoru, njegove dobavljače i spriječiti odliv novca u Agrokor koji je u problemima", rekao je Počivalšek.

On kaže da se zakon donosi u vanrednoj situaciji kako bi se spriječilo finansijsko iscrpljivanje slovenačkog trgovačkog lanca, koji ima skoro 25.000 zaposlenih u Sloveniji i Srbiji, a nije u stanju podmirivati svoje obaveze.

Zakonski postupak prije glasanja u parlamentu komentarisao je i premijer Slovenije Miro Cerar na sastanku svoje koalicije, navodeći da je "lex Mercator" stručno i politički utemeljen i da predstavlja primjeren način da se zaštite slovenački javni interesi.