Odgovorio Kolindi
4

Slovenački ministar Erjavec: Nismo krivi za gužve na granici

SRNA
Karl Erjavec (Foto: EPA)
Karl Erjavec (Foto: EPA)
Slovenački ministar vanjskih poslova Karl Erjavec odbacio je optužbe Hrvatske da je Slovenija kriva za nedavne gužve na granici i naveo da je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović u pismu koje je tim povodom uputila zvaničnicima EU iznijela niz neistina.

"Čudim se da predsjednica jedne od država članica EU može reći da neće poštovati arbitražni sporazum", dodao je Erjavec.

On je demantovao da je izrekao prijetnju da će Slovenija blokirati turiste na ulasku u Hrvatsku tokom turističke sezone zbog arbitražnog postupka, prenose hrvatski mediji.

"Nikada to nisam rekao, moja je izjava zloupotrijebljena, što se često događa u Hrvatskoj. Još jednom ponavljam, ovo nema nikakve veze sa arbitražnim postupkom. Slovenija je dio Schengena i mora da poštuje uredbu EU", rekao je Erjavec.

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović upozorila je evropske zvaničnike da je Slovenija primjenom strožih kontrola prouzrokovala višečasovne zastoje na graničnim prelazima tokom uskršnjih praznika i pozvala Brisel da hitno omogući nesmetan protok ljudi i robe.

Ona smatra da su takvi postupci Ljubljane "u hrvatskoj javnosti stvorili utisak da se ostvaruju neodgovorne najave nekih slovenačkih političara kako se protiv Hrvatske mogu preduzeti određene mjere i onemogućiti dolazak turista zbog njenog stava u vezi sa arbitražnim postupkom" u graničnom sporu dvije zemlje.