Janšu podržava trećina poslanika
0

Slovenačka narodna stranka napustila premijera Slovenije

SRNA
Janez Janša (Foto: Arhiv)
Janez Janša (Foto: Arhiv)
Slovenačka narodna stranka napustila je danas koalicionu Vladu premijera Janeza Janše, koja sada ima podršku samo trećine poslanika u parlamentu.

Ovo je treća stranka koja je napustila koaliciju desnog centra od kada je Janša u januaru optužen za korupciju.

Prije Slovenačke narodne stranke to su učinile Građanska lista Gregora Viranta i Demokratska stranka penzionera Karla Erjaveca, čiji su ministri, takođe, dali ostavke.

Sve tri stranke odlučile su se na takav potez nakon odbijanja Janše da podnese ostavku i ponudi kandidata za novog premijera kako bi se koaliciona vlada održala.

Nakon izlaska Slovenačke narodne stranke iz vlade u njoj su sada ostale dvije stranke koje u parlamentu imaju samo 30 poslanika - Janšina Slovenačka demokratska stranka i Nova Slovenija.

Janšina vlada je nakon ostavke ukupno šest ministara na samoj granici kvoruma da može da donosi odluke.

Parlament bi u srijedu, 27. februara trebalo da se izjasni o povjerenju vladi, a od 90 članova Janša sada ima podršku samo 30 poslanika.

Najveća opoziciona stranka Pozitivna Slovenija je zatražila glasanje o nepovjerenju vladi i razgovare o novoj vladajućoj koaliciji sa partijama koje su napustile Janšin blok i sa Socijaldemokratskom partijom šefa države Boruta Pahora.

Građanska lista i Demokratska stranka penzionera podržavaju imenovanje nove prelazne vlade koju će pokušati da formira Alenka Bratušek iz Pozitivne Slovenije, čime bi se izbjegla opasnost prijevremenih izbora.

Za izbor Bratušek treba najmanje 46 od 90 poslaničkih glasova, a u slučaju da dobije potrebnu većinu na sjednici, ona bi parlamentu morala da predloži sastav nove vlade.