POP-TV
0

Slovenac sudjelovao u genocidu u Srebrenici?

FENA
U jednoj grupi koja je 1995. s vojskom bosanskih Srba djelovala u masovnim ubistvima bosanskih muslimana nakon pada Srebrenice navodno je djelovao i slovenski državljanin koji sada pod drugim imenom živi na području Republike Srpske, a takve navode ispituje i slovenska policija, javila je komercijalna televizijska stanica POP-TV.

U grupi koja je sudjelovala u srebreničkom masakru, a protiv koje je nedavno istragu zatražilo tužilaštvo u Sarajevu spominje se i Slovenac Franc Kosi koji sada živi u Bijeljini pod drugim imenom.

Njegovo ime, navodi slovenska televizijska stanica, pojavilo se u sudskim zapisnicima Haaškog suda na svjedočenju Dražena Erdemovića koji je kao svjedok tužilaštva dao iskaz 25. augusta 2003. godine na suđenju Slobodanu Miloševiću.

Erdemović je tom prigodom naveo da je komandant jednog od dva voda tzv. postrojbe za sabotaže, koju su bosanski Srbi u aprilu 1994. godine formirali u Bijeljini i u nju na početku prisilno mobilizirali nesrbe, bio "Slovenac" Franc Kos, te da je "za novac" sudjelovao u ubijanjima u Srebrenici.