Jadransko more
0

Slovački turisti pod budnim okom policije

SRNA
Hrvatske vlasti pojačale su broj policijskih patrola u mjestima na Jadranu u kojima ljetuju Slovaci i tako izašle u susret šefu slovačke diplomatije Miroslavu Lajčaku koji je zatražio da se pojača obezbjeđenje nakon intervencije slovačke policije u Žilini protiv navijača splitskog Hajduka.

"Polsije tog incidenta zabilježili smo emotivni ton u hrvatskim medijima i na internet forumima, zbog čega je ministar Lajčak zatražio od hrvatskog kolege Gordana Jandrokovića da vlasti garantuju slovačkim turistima da će bezbjedno ljetovati na Jadranu", izjavio je portparol slovačkog Ministarstva inostranih poslova Peter Stano za slovačke medije.

Hrvatska vlada je poslije razgovora dvojice šefova diplomatija saopštila da su, u kontekstu posljednjih zbivanja u vezi sa incidentom sa hrvatskim navijačima u Slovačkoj, pojačane policijske patrole u mjestima gdje su slovački turisti.

Vlada Hrvatske izrazila je nadu da do provokacija neće doći.

Jandroković je inače telefonirao Lajčaku još u petak, dan poslije incidenta, i izrazio žaljenje zbog izgreda hrvatskih navijača.

Navijači Hajduka, uprkos zabrani UEFA, došli su u Žilinu da bodre svoj tim u četvrtak u trećem kolu kvalifikacija za Ligu Evropa.

Divljanje navijača počelo je u centru grada pred utakmicu, a pokušaj policije da ih spriječi da uđu na stadion pretvorio se u žestok okršaj specijalaca i hrvatskih navijača.

U sukobu su povrijeđena 52 policajca i 18 navijača, a slovačka policija privela je 230 huligana, od toga 221 Hrvata koje je protjerala iz Slovačke, uz zabranu da narednih pet godina kroče na teritoriju bilo koje članice EU.