Spor zbog Nobelove nagrade
0

Skupština traži da Jeremić podnese izvještaj

FENA
Kolumdžija: Zašto je donesena odluka o bojkotu Nobelove nagrade
Kolumdžija: Zašto je donesena odluka o bojkotu Nobelove nagrade
Odbor za vanjske poslove pri Skupštini Srbije zatražio je da mu šef srpske diplomacije Vuk Jeremić podnese izvješće o odluci da Srbija ne prisustvuje dodjeli Nobelove nagrade za mir, izjavila je u srijedu šefica zastupničkog kluba "Za evropsku Srbiju" Nada Kolundžija.

Kolundžija je novinarima u republičkom parlamentu rekla kako očekuje da će ta sjednica biti održana uskoro, kada budu usklađeni termini tog odbora i ministra Jeremića, prenio je Tanjug.

"Svaka vanjskopolitička odluka je tema o kojoj imamo pravo tražiti izjašnjavanje i odgovor nadležnog ministra. Odbor za vanjske poslove je tražio da ministar dođe pred to tijelo i narodne poslanike upozna sa svim odlukama, elementima, preporukama u vanjskoj politici", rekla je Kolundžija, koja je i članica toga tijela.

U srijedu je i poslanička grupa Liberalno-demokratske stranke zatražila sazivanje hitne sjednice skupštinskog Odbora za vanjske poslove povodom odluke da delegacija Srbije ne prisustvuje dodjeli Nobelove nagrade za mir i, kako su naveli, političkih posljedica takve odluke.