Regija
0

Skupština Srbije usvojila rezoluciju o Kosovu

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Skupština Srbije je u srijedu navečer na izvanrednom zasjedanju usvojila rezoluciju o Kosovu, posvećenu zaštiti teritorijalnog integriteta i cjelovitosti Republike Srbije, u kojoj se kaže da svi sporazumi sa Srbijom - uključujući i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s Evropskom unijom - moraju biti "u funkciji očuvanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta zemlje".

U Rezoluciji se, među ostalim, navodi da "obrana Kosova i Metohije kao integralnog dijela Republike Srbije predstavlja prioritet državnih institucija i svih javnih čimbenika u državi, sve dok ne bude usvojeno kompromisno rješenje tog pitanja na osnovu Rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a o Kosovu 1244".

Također, temeljem usvojene Rezolucije, Vlada Srbije će pred EU staviti zahtjev da misija EU ne može doći na teritorij Srbije i Kosova bez adekvatne odluke Vijeća sigurnosti UN-a, a parlament će donijeti odluku kojom će svi akti kojim se priznaje neovisnost Kosova biti proglašeni ništavim i protivnim ustavnom poretku Republike Srbije.

Posebno će se, prema Rezoluciji, preispitati diplomatski i svi drugi odnosi s državama koje će eventualno priznati neovisnost Kosova.

Prema Rezoluciji, Skupština Srbije će proglasiti vojnu neutralnost Srbije u odnosu na postojeće vojne saveze, sve do eventualnog raspisivanja referenduma na kojem bi se donijela konačna odluka o tome.

Za Rezoluciju se izjasnilo 220 od 239 nazočnih zastupnika (od ukupno 250), a protiv njezinog usvajanja su bili zastupnici Liberalno-demokratske partije Čedomira Jovanovića, dok se troje zastupnika Saveza vojvođanskih Mađara suzdržalo od izjašnjavanja o Rezoluciji.