Tadić želi dijalog i mir
0

Skupština Srbije usvojila Deklaraciju o Kosovu

Sarajevo-x.com
Foto: Blic.rs
Foto: Blic.rs
Poslanici Skupštine Srbije nakon višesatne rasprave većinom glasova usvojili su Deklaraciju o Kosovu, kojom traže zaštitu Srba u Pokrajini i poštovanje Rezolucije 1244.

Za deklaraciju je glasao 181 poslanik, protiv je bilo 20 poslanika, četiri poslanika je bilo suzdržano, a dva poslanika nisu glasala, objavio je RTS.

Skupština Srbije je konstatovala da su privremene institucije u Prištini nasilno pokušale da promijene realno stanje na terenu, izvrše dodatni pritisak na Srbiju i suštinski pokušale da ponište Rezoluciju 1244 UN-a.

Skupština je također utvrdila da pojedine međunarodne misije na Kosovu krše statusno neutralne okvire povjerene Rezolucijom 1244. Deklaracijom se posebno obavezuje Vlada da u svim okolnostima, koje bi mogle da nastupe, učini sve što može da zaštiti živote i imovinu, prava i slobode građana Kosova, a posebno srpskog i drugog nasiljem ugroženog stanovništva, kao i da donese sveobuhvatan plan mjera u slučaju pogoršanja stuacije

Navedeno je da je najbolji način za postizanje kompromisa, u skladu sa principima međunarodnog prava, dijalog Beograda i Prištine, uz posredovanje statusno neutralnih medijatora kojima su mandat povjerile Ujedinjene nacije.

Predsjednik Srbije Boris Tadić izjavio je, na kraju rasprave o deklaraciji o Kosovu, da je najvažniji zadatak Srbije, nakon bolnih i teških iskustava iz devedesetih godina, mir i da jedino miroljubiva politika može da donese rezultat u odbrani legitimnih nacionalnih interesa Srbije i njenih građana. On je, obraćajući se poslanicima u parlamentu, istakao da mir nema alternativu, objvio je Blic.