{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Skupština Srbije ratificirala SSP

F
9.9.2008. u 13:18
0
1
Skupština Srbije ratificirala SSP
0
Skupština Srbije ratificirala SSP
Srbijanski parlament prihvatio je u utorak većinom glasova Prijedlog zakona o ratifikaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Srbije s EU s Prijelaznim trgovinskim sporazumom i za taj je prijedlog od ukupno 168 nazočnih zastupnika glasovalo njih 140, dok je 28 bilo protiv.
Prihvaćanje zakona zastupnici su popratili dugotrajnim pljeskom ustavši iz svojih klupa. Za ratifikaciju SSP-a glasovali su zastupnici vladajuće većine s Liste za europsku Srbiju te oporbene Liberalno-demokratske partije, protiv su bili zastupnici koalicije Koštuničine Demokratske stranke Srbije i Nove Srbije Velimira Ilića, dok zastupnici Šešeljeve Srpske radikalne stranke i najnovije zastupničke skupine "Naprijed Srbijo", donedavnog Šešeljeva zamjenika Tomislava Nikolića, nisu bili u zastupničkim klupama tijekom glasovanja o toj točki dnevnog reda.

Zakonom o potvrđivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) s EU definiraju se uvjeti za slobodan protok robe, kretanje radnika i kapitala, kao i suradnju u nizu područja - od usklađivanja propisa, do političkog dijaloga i financijske suradnje.

Skupština Srbije prihvatila je amandman Tomislava Nikolića koji je popratni dokument Zakona o ratifikaciji sporazuma s EU, a u kojemu se precizira da je Kosovo dio Srbije.

S istim brojem glasova, 140 glasa, prihvaćen je i Prijelazni trgovinski sporazum Srbije s EU, protiv kojega su također glasovali zastupnici DSS-a i NS-a, a nisu glasovale dvije radikalske skupine.

SSP Srbije s EU parafiran je 7. studenoga 2007. u Bruxellesu, a potpisan 29. travnja ove godine u Luxembourgu. Država potpisnica Sporazumom dobiva potporu i pomoć EU, ali on stupa na snagu nakon što ga ratificira svaka od zemalja članica EU.

Srbija se sporazumom obvezuje nastaviti poticati suradnju i dobrosusjedske odnose s drugim državama regije, uključujući i odgovarajući stupanj međusobnih koncesija glede kretanja ljudi, robe, kapitala i usluga, kao i razvoj projekata od općeg interesa.

Srbija se sporazumom obvezuje početi pregovore s državama koje su već potpisale SSP, radi zaključivanja bilateralnih ugovora o regionalnoj suradnji, čiji će cilj biti povećanje suradnje među tim državama.

Ti ugovori sa zemljama koje su potpisale SSP bit će zaključeni u roku od dvije godine od stupanja na snagu sporazuma, a slične pregovore s ostalim državama u regiji Srbija će početi kada i one potpišu SSP.

SSP stupa na snagu kada ga ratificiraju sve države članice EU i strane jedna drugu izvijeste o okončanju procesa ratifikacije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: