Regija
0

Skupština Srbije poništila odluku o neovisnosti Kosova

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Skupština Srbije usvojila je u ponedjeljak navečer odluku kojom nedjeljno jednostrano proglašenje neovisnosti Kosova proglašeno ništavnim i odbačeno. Za takvu odluku svoj glas je dalo 225 od ukupno 250 zastupnika.

Prije odlučivanja o predloženoj odluci Vlade Srbije, provedena je rasprava u kojoj su, osim premijera Vojislava Koštunice, sudjelovali predsjednici zastupničkih klubova parlamentarnih stranaka, koji su se u raspravama podijelili na one koji su govorili o nepravednoj odluci o priznanju Kosova i one koji su analizirali greške u srbijanskoj politici koja je dovela do toga.

Lider Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić izjavio je da se u Srbiji od sada vrijeme računa "od 17. veljaèe do dana kad će Srbija osloboditi Kosovo", te je - kao i potom predsjednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić - opravdavao nerede huligana po Beogradu i Novom Sadu u nedjelju i ponedjeljak.

Tomislav Nikolić optužio je predsjednika Srbije Borisa Tadića, koji ga je porazio na nedavnim predsjedničkim izborima, da je i sam ohrabrio kosovske i europske političare svojim obećanjima da je Europska unija (EU) cilj Srbije, a Ivica Dačić je opravdavajući politiku svog prethodnika Slobodana Miloševića kazao da će se založiti za zabranu svih političkih stranaka i nevladinih organizacija koje će priznati neovisnost Kosova, ističući posebno direktoricu Fonda za humanitarno pravo Natašu Kandić, koja je prisustvovala svečanom proglašenju neovisnosti u kosovskom parlamentu u nedjelju.

"S obzirom da su Hrvati najavili da će među prvima priznati Kosovo, mora se tražiti da Hrvatska prizna Republiku Srpsku Krajinu, ako hoće ući u EU", kazao je Dačić.

Dok su predsjednice zastupničkih klubova Demokratske stranke i G17 Plus Nada Kolundžija i Suzana Grubješić upozorile na kršenje međunarodnog prava i neophodnost da se pomogne preostalim Srbima na Kosovu te zatražile raspravu o mjerama koje će vlada Srbije poduzeti prema onima koji priznaju neovisnost Kosova, lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak i Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović težište su stavili na poraz Srbije u odnosu prema Kosovu, odnosno politiku nekadašnjeg predsjednika Miloševića.

"Neovisnost od Srbije nije dobio samo onaj tko ju nije tražio, a dosad imamo već sedam priznanja neovisnosti", kazao je Čanak. Također je upozorio na to da je u srbijanski ustav Kosovo prije nepunih godinu i pol uneseno kao sastavni dio Srbije, ali da nijedan zakon o izborima na Kosovu nije niti donesen, niti predviđen ustavom, što govori o tome da srbijanske vlasti već godinama tek deklarativno donose propise koji se odnose na Kosovo, na kojem od 1999. godine nemaju nikakvu faktičku vlast.

Jovanović je, obraćajući se parlamentu, kao osnovni problem naveo činjenicu da nitko ne govori o "odgovornosti za politiku koja je vođena", ne samo prema Kosovu, nego i prema drugim republikama bivše Jugoslavije, te je nedjeljno proglašenje neovisnosti Kosova u Prištini nazvao "posljedicom grubih propusta, slabosti i nemoći koja je Srbiju suočila s tako strašnim porazom".

"Kroz ovaj poraz svatko od nas mora platiti cijenu svih naših poraza, kroz suočavanje i promjene u Srbiji", kazao je Jovanović, upozorivši da međunarodno pravo jest na strani Srbije, ali da je Srbija puno puta dosad zaobišla svoje vlastite međunarodne obveze, pa ne treba čuditi što sada i drugi "zaobilaze međunarodno pravo".

"Kosovo je nesretna, tužna i tragična istina, ali je istina o Srbiji", kazao je Jovanović i naglasio da su jednako tragične istine i one o Kninu i Srebrenici.

Za razliku od radikala Nikolića i socijalista Dačića, Jovanović - čije je sjedište stranke napadnuto u nedjelju navečer, ali i stan u kojem živi s obitelji - i Čanak su upozorili na divljanje huligana po Srbiji pod izgovorom prosvjeda zbog proglašenja neovisnosti Kosova, a Čanak je posebno istakao napad na američko i slovensko veleposlanstvo u Beogradu u nedjelju te činjenicu da premijer Koštunica u svom obraćanju zastupnicima nije osudio taj vandalizam.

Srbijanski premijer Vojislav Koštunica, koji je prvi dobio riječ na sjednici parlamenta, kazao je da odluka kojom se poništava jednostrano proglašena neovisnost Kosova predstavlja polaznu točku nacionalne politike Srbije, te je najavio da će svi veleposlanici Srbije u državama koje priznaju neovisno Kosovo biti povučeni iz tih zemalja.