Regija
0

Skupština Crne Gore: Za neprimjerno ponašanje poslanika kazna do 30 posto od plate

Anadolija
Podgorica
Podgorica
Neprimjereno ponašanje poslanika, nedolazak na sjednice, kao i svaki oblik govora mržnje ubuduće će biti sankcionisano kada je u pitanju Skupština Crne Gore. Od januara 2015. godine u crnogorskom Parlamentu počet će primjena Etičkog kodeksa, koji će predviđati kazne za poslanike koji se budu ponašali suprotno Kodeksu.

Poput mnogo drugih profesija, i poslanici Skupštine Crne Gore odlučili su da nosioci zakonodavne vlasti budu podložni kontroli i sankcijama. Nedavno formirana Radna grupa za izradu Etičkog kodeksa Skupštine Crne Gore pri kraju je kada je u pitanju nacrt Etičkog kodeksa. Vjeruju da će od januara 2015. godine Etički kodeks biti pripremljen za primjenu.

Etički kodeks poslanika odredit će njihovo ponašanje u radu svih skupštinskih tijela, odnos prema građanima i medijima, kao i pitanjima konflikta interesa i korupcije. Cilj je, kako je saopšteno na sjednici Radne grupe, da se iskoriste komparativna iskustva i najbolje prakse iz regiona i šire, kako bi se uradio što bolji i kvalitetniji dokument. Kodeks će biti obavezan za sve poslanike, a za one koji ga budu kršili propisane su kazne.

Član Radne grupe za izradu Etičkog kodeksa, poslanik Liberalne partije Andrija Popović kazao je za Anadoliju da je usvajanje ovakvog dokumenta bitno za popravljanje imidža Crne Gore.

"Posljednje istraživanje je pokazalo da je povjerenje građana u Parlament ispod 50 posto. U cijeloj ovoj priči važnu ulogu će igrati kaznene odredbe, jer ako nema sankcija, manji je efekat. Dakle, uglavnom će se u Kodeksu primjenjivati novčane kazne. Jedna od varijanti je 30 posto mjesečnih primanja, a također postojat će mogućnost da se poslanik udalji iz Parlamenta određeno vrijeme", kazao je Popović.

Predsjednik Radne grupe Suljo Mustafić saopštio je da će Etički kodeks sadržati lakše i teže povrede kodeksa, kao i novčane kazne.

"Lakše povrede Kodeksa su neopravdano odsustvo sa sjednica Skupštine, napuštanje Skupštine i radnih tijela bez najave predsjedavajućem. Teže povrede kodeksa su nepridržavanje Ustava, zakona, poslovnika Skupštine i etičkog kodeksa. Takođe, kršenje ljudskih prava i sloboda i principa ravnopravnosti, nepoštovanje, neuvažavanje i vrijeđanje drugih osoba, podsticanje na mržnju, netoleranciju i nasilje", saopštio je Mustafić.

Kodeksom je predviđeno da se mogu izreći opomene za lakši i teži prekršaj, kao i izricanje novčanih kazni do 30 posto, od plate poslanika. Veoma važna stavka kodeksa je da će sredstva od novčanih kazni biti uplaćivana u dobrotvorne svrhe.

Poslanica Socijalističke narodne partije Snežana Jonica zahtijevala je da se u Etički kodeks uvrsti i predlog da poslanik koji je mandat osvojio učešćem na liste partije, ne može u toku mandata mijenjati partiju.

"Jer je Skupština postala berza", kazala je Jonica.

Jedna od otvorenih dilema Radne grupe jeste ko će nadgledati poštovanje odredbe kodeksa.

"Svi članovi Radne grupe su saglasni da treba formirati Etički odbor u Skupštini, koji bi nadgledao primjenu kodeksa", kazao je poslanik Liberalne partije Andrija Popović.