Nova evidencija
0

Skoro 26.000 "izbrisanih neslovenaca" iz 1992.

FENA
Ljubljana
Ljubljana
Po najnovijoj evidenciji, koju je dovršilo slovensko ministarstvo unutarnjih poslova, broj tzv. izbrisanih neslovenaca, osoba koje nakon slovenskog osamostaljenja nisu tražile ili dobile novo državljanstvo, pa su odlukom iz februara 1992. bile izgubile i pravo na boravak u Sloveniji, veći je nego se pretpostavlja i riječ je o čak 25.671 osobi, a do sada se navodila brojka od blizu 17.000.

Podatak je u utorak u slovenskom parlamentu, u povodu rasprave o izvještaju ombudsmana o stanju ljudskih prava, iznio državni tajnik ministarstva unutarnjih poslova Goran Klemenčič, rekavši da je riječ o tačnom i konačnom podatku.

Riječ je o ljudima koji su u vrijeme osamostaljenja nosili "republičko" državljanstvo, pa su trebali zatražiti slovensko koje se Slovencima po rodu priznalo automatski, a slovenski ustavni sud proteklih je godina u dva pravorijeka naveo da im je pravo na slovenski domicil bilo oduzeto bez utemeljenja u zakonu, te da ih treba vratiti u popisnik stalnog stanovništva.

Nova vlada odlučila je da će svim izbrisanim neslovencima postupno uručiti rješenja u kojima će im unazad biti priznat status od 1992., a položaj onih koji još nemaju nikakav status ili državljanstvo uredit će se posebnim zakonom.

Prijašnja vlada desnog centra odbijala je izdati rješenja koja bi uzela u obzir odluku ustavnog suda, pri čemu se pozivala na referendum od 2004. na kojemu su birači, doduše uz odaziv samo četvrtine, odlučili da "izbrisanima" ne treba vratiti ni slovenski domicil ni prava koja iz toga proizlaze.

Nova ministrica unutarnjih poslova Katarina Kresal izjavila je da su u toku tehničke pripreme za izdavanje rješenja "izbrisanima", ali da to ne znači da automatski dobivaju pravo na odštetu.