|

Skoplje pretvoreno u grandiozni kič, zbog izgradnje spomenika privredi prijeti kolaps

Skoplje pretvoreno u grandiozni kič, zbog izgradnje spomenika privredi prijeti kolaps
0
A
Anadolija
12.11.2013. u 16:50
68
komentara
0

dijeljenja
Skoplje pretvoreno u grandiozni kič, zbog izgradnje spomenika privredi prijeti kolaps
Njemački list “Der Spiegel” piše da privredi Makedonije, zbog izgradnje i realizacije prestižnih projekata rekonstrukcije u Skoplju, prijeti kolaps.
U tekstu se navodi da Skoplje ima novi spomenik Aleksandra Velikog koji je koštao 10,5 miliona eura.

“Spomenik se izdiže 30 metara u visinu, a nalazi se u samom srcu grada. Veoma je autentičan, poput replike Velikog kanala u Las Vegasu. Nedaleko od tog mjesta se nalaze i spomenici drugih junaka makedonske historije. Na drugoj strani Vardara, na ulazu u Stari grad, nalazi se spomenik Kralju Filipu II, Aleksandrovom ocu. Na tom mjestu nalaze se i drugi spomenici”, piše Der Spiegel.

Dodaje se da se između njih nalaze renovirane prostorije ministarstava, pozorište i muzej, posvećen književnicima i revolucionarima iz 19. i 20. stoljeća.

Prema navodima lista, makedonske arhitekte smatraju da je uređivanje grada vrijedno stotine miliona eura kao i da se Skoplje pretvorilo u “grandiozni historijski kič”.

Dok jedni tvrde da je riječ o “neo-klasicizmu”, nacionalno-konzervativna vladajuća partija VMRO nazvala je taj projekat “Skoplje 2014”, a budžet je zaokružila sumom od 207 miliona eura.

Isto tako, Der Spiegel navodi da problem u Makedoniji predstavlja i to što spomenici ne obuhvataju etničku raznolikost te zemlje.

“Nije problem samo oko novca, već i historijski, antički i slavenski motivi, koji, kako smatraju neki analitičari, ne odražavaju etničku raznolikost Makedonije. Vrlo je malo onih koji se upuštaju u analize i kritike spomenika iako sve to podsjeća na autoritarni režim”, navodi njemački list.
Prijavi grešku


Komentari (68)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...