O imenu Makedonije
0

Skoplje pozvalo Atinu na "kompromisno rješenje"

FENA
Branko Crvenkovski
Branko Crvenkovski
Makedonski predsjednik Branko Crvenkovski pozvao je u četvrtak na "kompromisno rješenje" s Grčkom o imenu Makedonije, afera koja traje već 17 godina, kritikujući što "istinski pregovori" o tom pitanju nisu predviđeni već dugo vremena.

"Trebalo bi pokušati riješiti a ne odgađati rješenje sukoba s Grčkom", izjavio je predsjednik Crvenkovski pred parlamentom.

"Treba pronaći kompromis koji će zaštititi naš nacionalni identitet, odbraniti makedonsko ime naše zemlje i naš jezik", ali koji će istovremeno omogućiti zemlji da pristupi NATO-u i Evropskoj uniji, dodao je on.

"Sa žaljenjem konstatujem da mi već duže vrijeme nemamo istinskih pregovora o imenu Makedonije", nastavio je Crvenkovski u svom govoru pred poslanicima pred kraj godine.

Makedonski predsjednik je ipak na Grčku prebacio svu odgovornost za tu blokadu, ocjenjujući da je Atina nepristupačna o tom pitanju.

"Problem ne bi trebalo toliko odugovlačiti", insistirao je Crvenkovski, prenio je AFP.

Atina od 1991. blokira međunarodno priznanje Makedonije pod tim imenom, smatrajući da ono isključivo pripada njenoj historijskoj i nacionalnoj kulturnoj baštini.