{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Skoplje: Demonstranti upali u dvorište zgrade vlade

S
5.5.2015. u 21:24
5
9
Skoplje: Demonstranti upali u dvorište zgrade vlade
5
Skoplje: Demonstranti upali u dvorište zgrade vlade
Foto: Telegraf.mk
Revoltirani građani preskočili su zaštitnu ogradu i upali u dvorište vladine zgrade u Skoplju, nakon što je lider najuticajnijeg opozicionog Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) Zoran Zaev objelodanio da je Martina Neškovskog prije gotovo četiri godine ubio policajac na dužnosti.
Protest, koji su okupio nekoliko stotina ljudi, najavljen je putem socijalnih mreža.

Demonstranti prevodeđni porodicom Neškovski sjeli su na stepenište ispred Vlade, uzvikujući "Ubice", "Ostavke", "Izađi Nikola /Gruevski/", a nekolicina je bacala jaja u pravcu zgrade, uzvikujući "Ružna vam je Vlada".

Mediji javljaju da je stanje veoma napeto, te da su građani posebno revoltirani, jer policija snima protest.

Zaev je na današnjoj konferenciji za novinare, u okviru projekta "Istina za Makedoniju", rekao da je za ubistvo Neškovskog znao premijer Nikola Gruevski, ali da je to krio da bi spasio policiju i sebe.

"Smrt ovog mladića je, osim bola i revolta, otvorila i pitanja koja do danas nisu zatvorena – zbog čega je MUP danima prikrivao ubistvo, zbog čega je odgovornost svedena na pojedinca, zbog čega nije preuzeo odgovornost za gašenje jednog mladog života", rekao je Zaev.

Ministar unutrašnjih poslova Gordana Jankulovska rekla je da Zaev, igrajući se emocijama građana, zloupotrebljava mnoge ljude pokušavajući da dođe na vlast.

Martin Neškovski je prije četiri godine, tokom proslave izborne pobjede VMRO-DPMNE, pokušao da se popne na binu, a nakon ubistva u Skoplju protesti su trajali danima.

U Skoplju već danima protestuju srednjoškolci, koji se protive reformama u srednjem obrazovanju.

Oni su najavili da će od sutra pa do petka, 8. maja, svakog dana u 17.00 časova blokirati ulicu ispred Ministarstva obrazovanja i nauke kako bi se sastali sa nadležnima.

Zaev je rekao ranije danas da je Neškovskog ubio policajac na dužnosti Igor Spasov, što je vlast sakrila od javnosti kako bi, kako je rekao, spasao policiju, ali i sebe i o tome pustio još jedan u nizu nezakonito prisluškivanih razgovora po nalogu premijera Gruevskog.

Zaev je nezakonito prisluškivane razgovore počeo da objavljuje polovinom februara i tvrdi da je u protekle četiri godine Gruevski sa saradnicima prisluškivao više do 20.000 ljudi među kojima su pripadnici pozicije, opozicije, intelektualci, novinari, ali i vjerski poglavari.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: