Regija
0

Skandal zbog izvještaja TV Rusije o Beogradu

FENA
Izvještaj državne televizije Rusija o protestu i neredima u Beogradu izazvao je skandal, zbog kojeg su diplomati Ambasade Srbije u Moskvi prinuđeni da negoduju, javljaju ruski elektronski mediji i internet portali.

"Danas su se građani Beograda vjerojatno sjetili drugih mitinga. Sjetili su se kako je bjesnila rulja koja je svrgavala starog Miloševića. Isti ti, fudbalski navijači. Kako je zemlja koja je poludjela od liberalnih obećanja provodila na onaj svijet plačem zapadnu marionetu Zorana Đinđića - čovjeka koji je rasturio legendarnu srpsku armiju i specijalne službe, koji je predao Haagu heroje srpskog otpora za apstraktnu ekonomsku pomoć i koji je za to dobio zaslužen metak", navela je TV Rusija u izvještaju, emitiranom kasno u četvrtak.

Cijeli videoizvještaj bio je postavljen na portalu YouTube, ali je skinut.

"Srpski diplomati su duboko revoltirani izjavom novinara državnog kanala 'Rusija' Konstantina Sjomina, koji je u direktnom programu odobrio ubistvo premijera Zorana Đinđića prije nekoliko godina", navodi portal Newsru.com. Taj portal, kao i drugi, navodi da je Ambasada Srbije u Moskvi već zatražila od te televizije stenogram komentara koji se čuo sinoć.

Kako saznaje agencija Beta, Ambasada u Moskvi priprema pismo koje će uputiti generalnom direktoru ruske državne televizije.

Mediji citiraju glavnog urednika lista "Novo rusko slovo" i bivšeg dopisnika RIA Novosti iz Beograda Sergeja Grizunova, koji je ocijenio da komentar predstavlja "poziv na ubistvo sadašnjeg predsjednika Borisa Tadića, nekada Đinđićevog zamjenika u rukovodstvu Demokratske stranke".

"To je i poziv na preispitivanje dobrih odnosa Rusije i Srbije", ocijenio je Grizunov, dodajući da je ruska državna televizija pružila "neprocjenjivu uslugu kosovskim teroristima, koji sada imaju razvezane ruke".

Demokratska stranka (DS) osudila je izjavu ruskog novinara. "Apsolutno je skandalozno da neko na takav način, na zvaničnom državnom mediju, komentira ubistvo prvog srpskog demokratskog premijera", ocjenjuje se u saopćenju.

Prema ocjeni DS-a, ponašanje novinara ne može se opravdati nikakvom novinarskom slobodom, jer je riječ o ubistvu jednog premijera države, za koje su počinioci i osuđeni u sudskom postupku.

DS očekuje da se "tako nešto neće ponoviti i da će novinari i stranih i domaćih medija odgovorno i argumentirano govoriti o pokojnom premijeru Đindiću koji je u srpskoj historiji ostavio neizbrisiv trag", navodi se u saopćenju.

Liberalno-demokratska partija ocijenila je da bi Srbija trebalo da uputi hitan protest i zatraži izvinjenje Ruske Federacije zbog skandala na ruskoj državnoj televiziji.

Ta stranka pozvala je predsjednika Srbije Borisa Tadića i ministra vanjskih poslova Vuka Jeremića da upute protest i zatraže izvinjenje "bez oklijevanja" od predsjednika i ministra vanjskih poslova Ruske Federacije Vladimira Putina i Sergeja Lavrova.

"Za LDP uvrede na račun pokojnog premijera Đinđića nisu samo skandalozne, već ukazuju i na stvarne motive bliskosti između Vlade Srbije i Vladimira Putina", ističe se u saopćenju.

U saopćenju se navodi da izvinjenje mora biti zatraženo jer većina građana Rusije stavove iznijete na državnoj televiziji doživljava kao zvanične stavove vlade i predsjednika Ruske Federacije.