Razotkrile je poruke
37

Skandal u Hrvatskoj: Zagrebačka arhitektica švercala migrante koji su stigli iz Sarajeva

B. H.
Foto: Pixell / Matija Habljak
Foto: Pixell / Matija Habljak
Općinsko državno tužilaštvo u Karlovcu podiglo je optužnicu protiv V. M., zagrebačke arhitektice, nakon što je uhvaćena prilikom švercanja migranata u Karlovačkoj županiji.

Ona je zaustavljena 11. septembra nešto prije 20 sati dok je vozila Daciu Logan u mjestu Cerovac. Brzo su otkrili da u automobilu prevozi pet državljana Turske koji su ilegalno ušli na teritorij Republike Hrvatske, izbjegavajući graničnu kontrolu i bez valjanih pasoša, piše Index.hr.

Troje Turaka i jedna Turkinja sjedili su na sjedištima automobila, dok je jedan Turčin bio smješten u prtljažniku.

Arhitektica je izjavila policiji da je došla iz Zagreba kako bi obavila poslovni sastanak u vezi s arhitektonskim projektom za vikendicu svog bratića. Tvrdila je da je potom posjetila Rastoke i da ju je žena ispred jednog izletišta zamolila za cigaretu.

"Kad su svi sjeli u auto, počeli su se čudno ponašati. Osoba iza mene gurala mi je noge u leđa. Nisam znala da su to migranti jer su dobro govorili engleski i nisu imali kofere, nego male ruksake pa sam mislila da se i oni nalaze na izletu u Slunju", ispričala je, braneći se, arhitektica. Tvrdila je i da joj nisu ponudili novac i da je, tek kad ih je zaustavila policija, shvatila da je još jedna osoba u prtljažniku.

Međutim, priča arhitektice brzo je dovedena u pitanje zbog poruka koje su pronađene u njenom mobitelu. U Huaweiju koji joj je oduzet prilikom privođenja pronađene su poruke u kojima se dogovarala o preuzimanju i transportu migranata.

U jednoj od poruka osoba s imenom Malik obavijestila je arhitekticu da ima pet osoba, na što je ona pitala gdje se nalaze. Potom joj je Malik poslao lokaciju.

Također, kod arhitektice je pronađeno 600 eura koje su zaključili da potječu iz kaznenog djela iz koristoljublja, pa joj je novac oduzet.

Svjedoci O. Y. i U. K. su izjavili da su 10. rujna 2023. stigli avionom iz Istanbula u Sarajevo, gdje su se dogovorili s krijumčarima o prebacivanju u Francusku i Njemačku za određene iznose novca.

U Sarajevu su ih dočekali vodiči koji su ih odveli do blizine granice s Republikom Hrvatskom, gdje su čekali. Nakon prelaska granice, V. M. ih je prevozila dok je nisu zaustavili policajci.

Na temelju svih tih činjenica, državno tužilaštvo optužuje V.M. za organiziranje ilegalnog prijevoza migranata i omogućavanje njihovog nedozvoljenog kretanja u Republici Hrvatskoj, što predstavlja kazneno djelo protiv javnog reda opisano u Kaznenom zakonu.