Hvalio je Plenković
16

Skandal u Hrvatskoj: Ministrica na račun EU privatno potrošila skoro 10 hiljada eura

B. H.
Gabrijela Žalac (Foto: EU)
Gabrijela Žalac (Foto: EU)
Ured evropskog javnog tužitelja (EPPO) je službeno otvorio istragu protiv bivše HDZ-ove ministrice evropskih fondova Gabrijele Žalac. Istraga protiv Žalac pokrenuta je zbog zloupotrebe položaja i ovlasti.

EPPO navodi da je Žalac privatne troškove u ugostiteljskim objektima plaćala javnim sredstvima i tako stekla nepripadnu imovinsku korist u iznosu od na štetu finansijskih interesa EU i Hrvatske.

Radi se o troškovima čašćenja u zagrebačkim restoranima u iznosu od gotovo 10.000 eura. Istragom je također obuhvaćen trošak proslave rođendana Gabrijele Žalac u jednom zagrebačkom restoranu u iznosu od nepunih 1.400 eura koji je podmiren iz sredstava EU fonda i državnog budžeta Hrvatske.

"Postoji osnovana sumnja da je u najmanje devet navrata nalagala da se njezini privatni troškovi u ugostiteljskim objektima dijelom plate s pozicije reprezentacije Kabineta ministrice kao trošak reprezentacije u službene svrhe, iako za to osnova nije bilo. Ovakvim plaćanjem privatnih troškova u ugostiteljskim objektima javnim sredstvima bivša ministrica stekla je nepripadnu imovinsku korist u iznosu od 9.732,35 eura – na štetu finansijskih interesa EU (85%) i Republike Hrvatske (15%)", stoji u saopćenju EPPO.

U novembru 2021. Žalac je uhapšena zbog sumnje na prevaru u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU. Riječ je bila o aferi s prodajom softvera. Njezin šef premijer Andrej Plenković je na konferenciji za novinare hvalio bivšu ministricu. Govorio je da je ona velika stručnjakinja za EU fondove, piše Index.hr.

Plenković je više puta branio i hvalio Žalac dok je nizala aferu za aferom. Osim toga, njena kompanija Mega EU projekti je 2021. propala i više ne postoju. Njena firma bavila se savjetovanjem o poslovanju, odnosima s javnošću, čišćenjem prostora, turizmom