Instrument za pristupanje
10

Sjeverna Makedonija napravila finalni korak za članstvo u NATO

I. Č.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski potpisao je Instrument za pristupanje njegove zemlje Sjevernoatlantskom savezu, što predstavlja finalni korak za članstvo u NATO-u.

"Svečano izjavljujem da Republika Sjeverna Makedonija pristupa Sjevernoatlantskom dogovoru i da se obavezuje posvećeno izvršavati i provoditi sve odredbe sadržane u ovom dogovoru", rekao je Pendarovski nakon potpisivanja Instrumenta za pristupanje NATO-u, prenosi Beta.

Kako je saopćio kabinet predsjednika Sjeverne Makedonije, on je istakao da je to posljednji politički čin kojim zemlja ulazi u NATO.

"Vrijedilo je što smo se složili, zato što našim budućim generacijama omogućavamo veću stabilnost, sigurnost i prosperitet. Neka nam je sa srećom", rekao je Pendarovski.

Instrument za pristupanje prethodno je parafirao ministar vanjskih poslova Sjeverne Makedonije Nikola Dimitrov.

"Sa 29 saveznika od sada pa nadalje Sjeverna Makedonija je snažnija i sigurnija nego bilo kada. Sretno otadžbino", rekao je Dimitrov.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltemberg prethodno je obavijestio Vladu u Skoplju da su sve zemlje članice ratificirale Protokol za pristupanje Sjeverne Makedonije i pozvao je da se pridruži Alijansi kao 30. članica.

U skladu sa članom 10 Sjevernoatlantskog dogovora Sjeverna Makedonija postaje punopravna članica NATO danom deponiranja pristupnog instrumenta u vladi Sjedinjenih Američkih Država.

Parlament Sjeverne Makedonije 11. februara jednoglasno je ratificirao Sjevernoatlantski sporazum i to "unaprijed", prije konačne formalne odluke NATO-a o tome, prije raspuštanja zbog parlamentarnih izbora.