|

Sjeverna Makedonija ide na vanredne izbore nakon historijske greške EU

Sjeverna Makedonija ide na vanredne izbore nakon historijske greške EU
25
S
SRNA
20.10.2019. u 21:53
55
komentara
25

dijeljenja
Sjeverna Makedonija ide na vanredne izbore nakon historijske greške EU Ilustracija: Shutterstock
Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev saopćio je nakon sastanka sa predsjednikom Stevom Pendarovskim i predstavnicima opozicije da će vanredni parlamentarni izbori biti raspisani za 12. april.
Zaev je rekao da je prijedlog SDSM-a bio da izbori budu održani 22. ili 29. decembra, ali da je opozicija bila protiv, tako da je dogovoreno da izbori budu raspisani 12. aprila, prenijeli su makedonski mediji.

Osim toga, dogovoreno je da Zaev ostavku zvanično podnese 3. januara, i tada će na čelo vlade doći premijer sa tehničkim mandatom. Tehnička vlada bi trajala 100 dana.

Predsjednik opozicione stranke VMRO-DPMNE Kristijan Mickoski rekao je da za njih ne postoji druga alternativa osim vanrednih izbora, neuspjeha u Briselu i raspada Vlade Zorana Zaeva.

"Prijevremeni izbori donijeće obnovu Makedonije, nakon čega treba prionuti na posao kako bi postali dio evropske porodice", rekao je Mickoski.

Ovaj sastanak je uslijedio nakon što lideri Evropske unije nisu odobrili da otpočnu pregovori o pristupanju Sjeverne Makedonije i Albanije.

Pendarovski je večeras poručio građanima da je državni konsenzus da Skoplje ostane na evropskom putu.
Prijavi grešku


Komentari (55)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...