Regija
0

Situacija u Prištini se normalizuje, uhapšeno 13 demonstranata

Anadolija
Situacija na ulicama Prištine polako se normalizuje. Policija se povukla unutar dvorišta zgrade Vlade Kosova, dok nekoliko desetina opozicionih pristalica i dalje na trgu Skenderbeg, ispred zgrade vlade, mirno čeka odluku suda u vezi s uhapšenom Donikom Kadaj-Bujupi, šeficom poslaničke grupe opozicione Alijanse za budućnost Kosova.

U ranije blokiranim ulicama saobraćaj je normalizovan.

Pored naloga za hapšenje poslanice Donike Kadaj-Bujupi, Osnovni sud u Prištini izdao je nalog za hapšenje i poslanika “Samoopredeljenja”, Albina Kurtija, Albulene Haxhiu i Fatona Topalija. Policija je izvršila pretres stanova Kurija i Haxhiu, ali ih nije zatekla tamo. Kurti se kasnije pojavio medju demonstrantima.

Kosovska policija je nešto ranije saopštila da su u nasilnim protestima pristalica opozicije, povodom hapšnja opozicionih poslanika, povređena četiri policajca. Policija je uhapsila 13 nasilnih  demonstranata i konfiskovala jednu tašnu sa sumnjivim sredstvima, kao što su molotovljevi kokteli. Takođe, kao posledica gađanja različitim tvrdim predmetima demonstranata znatno je oštećena javna imovina, uključujući i policijske uniforme i opremu.

Nekoliko slučajnih prolaznika, među kojima i jedno šestogodišnje dete, onesvestili su se na ulici od suzavca. Njima je pružena lekarska pomoć.

Kosovska policija je saopštila da se oko 11:30 sati oko 150 osoba okupilo ispred zgrade Vlade Kosova, te da je oko 12:00 sati počelo gađanje različitim predmetima, opasnim, flašama sa bojama, uključujući i molotovljeve koktele u pravcu policije i objekta Vlade Kosova. Policija je, navodi se, bila prinuđena da reaguje, koristeći zakonska policijska sredstva kako bi rasterala demonstrante i sprečila nasilje.

Protest opozicije predvodili su lideri pokreta “Samoopredeljenje”, Alijanse za budućnost Kosova i Inicijative za Kosovo - Visar Ymeri, Ramush Haradinaj i Fatmir Limaj - sa kojima je bio i poslanik Albin Kurti, koji je jutros izbegao hapšenje.

Pomenuti poslanici opozicije bili su nasilni i koristili su suzavac u skupštinskoj sali u pokušaju opozicije da blokira rad Skupštine Kosova. Opozicija više od dva meseca blokira rad Skupštine Kosova tražeći da se povuku potpisi sa Sporazuma o zajednici opština sa srpskom većinom i o demarkaciji granice sa Crnom Gorom.