Admiral Fitzgerald
0

"Situacija na Kosovu se poboljšava"

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Komandant NATO snaga u Napulju, admiral Mark Fitzgerald izjavio je u petak u Kosovskoj Mitrovici da se situacija na Kosovu poboljšala u sferi sigurnosti i ekonomije.

Admiral Fitzgerald je tokom posjete sjevernom dijelu grada rekao da predstoji "dug put", da nakon odluka Međunarodnog suda pravde u Haagu i Generalne skupštine Ujedinjenih nacija (UN) predstoji slijedeća faza u kojoj će dvije strane biti dovedene do razgovora, javio je Tanjug.

Fitzgerald je dodao da i dalje postoje izazovi razvoju institucija prava i zakona, kao i izazovi u političkoj i ekonomskoj sferi u Kosovu.

Američki admiral je naveo da međunarodne Kosovske snage (KFOR) nemaju zadatak da djeluju u oblasti vladavine prava za šta su zadužene Ujedinjene nacije, ali da će KFOR "sigurno štititi okolinu" i to u saradnji s lokalnim općinskim predstavnicima.

"Nadamo se da će uslijediti uspostavljanje vladavine prava i zakona, ali to nije u našem mandatu i našim zadacima, to je u mandatu UN-a i EULEX-a (Misije Evropske unije za vladavinu prava)", kazao je on.

Fitzgerald je ocijenio da je u Mitrovici situacija mirna i da je dosta toga učinjeno.

"Bilo je nekih incidenata, većina je bila vezana za kriminalne ili huliganske aktivnosti. Mislim da većina ljudi želi da nastavi sa svojim životom i da se osjećaju sigurno. Mislim da je dosta veliki napredak učinjen", kazao je on.

Fitzgerald je, govoreći o prenosu ovlaštenja kada je u pitanju granica Kosova rekao da ona postoji s Albanijom, Crnom Gorom i Makedonijom, "ali da je veliki problem u dijelu sa Srbijom i da to pitanje mora da bude rješeno".

"Tu imamo veći problem pošto to nije granica, to je administrativna linija razgraničenja tako da tu postoji nekoliko tačaka koje nisu rješene. To pitanje mora da se riješi. Dijalog između Prištine i Beograda treba da se dogodi da bi na kraju odredili kako ta linija treba da izgleda", izjavio je Fitzgerald.

Admiral se sastao u sjevernoj Mitrovici s komandantom KFOR-a general majorom Erhardom Bilerom i potom potvrdio da za nekoliko dana napušta položaj komandanta združenih savezničkih NATO snaga u Napulju i odlazi u penziju.