Regija
0

Širi se požar kod Makarske, lakše ozlijeđena dva vatrogasca

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Požar koji je sinoć oko 21,30 sati buknuo u šumi nedaleko od Velikog Brda zapadno od Makarske i dalje se širi, a u gašenju su lakše ozlijeđena dvojica vatrogasaca.

Svetište Veprić je u dijelu iznad magistrale obranjeno od vatre koja se i dalje širi kroz Veprički potok sve do mora.

Vatrena fronta duga je više od kilometar i pol. Prema riječima županijskog vatrogasnog zapovjednika Dražena Glavine, koji vodi akciju gašenja, u vatri je izgorjela najvećim dijelom borova šuma na površini od oko 500 hektara.

Vatru gasi više od 200 vatrogasaca s 90 vozila s područja županije te gasitelji od Zadra do Dubrovnika. Međutim pakleni oganj što ga potpomaže olujna bura, koja na udare puše brzinom većom od 100 kilometara na sat, ne smiruje se.

Nakon što su vatrogasci obranili kuće na predjelu Kuk i kuće u mjestu Krvavica, kojima se požar u jednom trenutku približio i ugrozio ih, vjetar je ponovno aktivirao požar kod mjesta Krvavica pa se vatra proširila prema Promajni gdje je oštetila nekoliko vozila.

U požaru su lakše ozlijeđena dva vatrogasaca. U pomoć gasiteljima iz Splita su bila poslana i tri air-tractora te tri helikoptera koji zbog vrlo jakog vjetra nisu mogli gasiti požar.

Zbog velikog požara državna cesta D8, od sinoć u 22.30 sati, zatvorena je za sav promet pa se vozila koja dolaze iz pravca Splita na Dupcima kod Brela preusmjeravaju na zabiokovsku prometnicu. Prema Splitu promet se preusmjerava u Pločama i Makarskoj preko Vrgorca.

Sva mjesta na Makarskom primorju jutros imaju redovitu opskrbu električnom energijom.