Regija
0

Siniša Mišić uhapšen u Srbiji zbog zločina na Kosovu

FENA
U Batajnici nadomak Beogradu uhapšen je Siniša Mišić, zvani Klempa, pripadnik negdašnje paravojne postrojbe "Šakali" iz kosovske općine Peć, inače rođen u Vinkovcima, a nastanjen u Vukovaru, objavilo je u petak srbijansko državno odvjetništvo.

U zahtjevu za provođenje istrage zbog osnovane sumnje da su "Šakali" u maju 1999. godine počinili ratni zločin protiv civilnog stanovništva u selu Ćuška kod Peći, navodi se da je Mišić osumnjičen za likvidaciju 11 civila albanske nacionalnosti, stoji u priopćenju.

Mišić se sumnjiči i da je zajedno s ostalim pripadnicima "Šakala", u Peći i obližnjim selima činio pojedinačna i masovna ubojstva civila, silovanja i druge akte nasilja i zatim otimao osobnu imovinu kojom je trgovao uglavnom u Crnoj Gori.

Srbijansko državno odvjetništvo za ratne zločine podiglo je u septembru 2010. optužnicu protiv devet pripadnika postrojbe "Šakali" zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva u selu Ćuška na području općine Peć na Kosovu i ubojstva najmanje 43 albanska civila 14. maja 1999. godine.

Suđenje u tom predmetu započelo je u decembru 2010. pred vijećem za ratne zločine bivšeg suda u Beogradu i još uvijek traje.