Potvrđena prvosnažna presuda
0

Simoviću i Kaliniću po 30 godina zatvora za ubistvo Đinđića

SRNA
Specijalni sud u Beogradu ponovo je osudio na po 30 godina zatvora članove "zemunskog klana" Miloša Simovića i Sretka Kalinića zbog učešća u ubistvu premijera Srbije Zorana Đinđića 12. marta 2003. godine.

Sudija Velimir Lazović rekao je da u cjelosti ostaje na snazi pravosnažna presuda koju je Specijalni sud izrekao 23. maja 2007. godine, a potvrdio je Apelacioni sud 19. septembra 2008. godine.

   Prvom presudom Specijalnog suda od 23. maja 2007. godine Simović je bio osuđen na 30 godina zatvora, a Kalinić na 35 godina zatvora, ali mu je Apelacioni sud u pravosnažnoj presudi u decembru 2008. godine kaznu smanjio na 30 godina.

   Oni su tada bili osuđeni u odsustvu, jer su bili u bjekstvu, ali im je poslije hapšenja prošle godine u junu sud odobrio ponavljanje suđenja.

   Kalinić i Simović imaju pravo da ulože žalbu i na današnju presudu Apelacinom sudu u Beogradu u roku od 15 dana po pravosnažnosti presude.

   Sud im je odobrio ponavljanje procesa pošto su obojica bili u bjekstvu više od sedam godina, pa su u odsustvu pravosnažno osuđeni na po 30 godina zatvora zbog učešća u ubistvu premijera. Ta odluka ostaje na snazi sve do izricanja nove pravosnažne presude.

   Inače, Kalinić je tokom suđenja tražio oslobađanje tvrdeći da nije učestvovao u ubistvu Đinđića, dok je Simović, pak, priznao svoju krivicu i rekao da se kaje.
   U završnoj riječi, Simović je pored ostalog, naveo da zna ko je naručilac ubistva premijera, ali da ne želi za sada da saopšti ime, jer zna da on ne bi bio kažnjen.

   Simović se u noći između 9. i 10. juna 2010. godine predao graničnoj policiji Srbije na prelazu sa Hrvatskom, dva dana nakon što je u Zagrebu teško ranio Kalinića, s kojim se, kako sumnja tužilaštvo, skrivao više od sedam godina od ubistva premijera.

   Kalinić je 8. juna prošle godine uhapšen u Hrvatskoj, a 25. avgusta izručen Srbiji. On je bio prvi hrvatski državljanin koji je ekstradiran po Sporazumu o međusobnom izručenju sopstvenih državljana između Srbije i Hrvatske.