{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Shala: Kosovo za šest mjeseci član IMF-a i Svjetske banke

F
14.4.2008. u 16:05
0
0
Shala: Kosovo za šest mjeseci član IMF-a i Svjetske banke
0
Shala: Kosovo za šest mjeseci član IMF-a i Svjetske banke
Ministar finansija i privrede Kosova Ahmet Shala izjavio je da će Kosovo za šest mjeseci postati član Međunarodnoga monetarnog fonda (IMF) i Svjetske banke (WB).
Shala je prištinskom dnevniku "Koha ditore" rekao da Srbija, ni bilo ko drugi, ne može onemogućiti prijem Kosova u ove institucije.

"Srbija ne može da ometa učlanjenje u IMF, jer su nezavisnost Kosova priznale države od kojih zavisi učlanjenje", rekao je Shala, dodavši da je Kosovo u partnerskim odnosima sa zemljama koje imaju potrebnu većinu u IMF-u i WB-u.

On je rekao da Kosovo treba započeti uobičajene procedure za prijem u IMF i WB, koje traju oko šest mjeseci.

Shala je kazao da zemlje koje su do sada priznale Kosovo kontroliraju oko 65 posto kapitala, ali i glasova u IMF-u i WB-u, što je "više nego dovoljno za prijem".

Ekonomski stručnjak Muhamed Mustafa smatra da su izjave zvaničnika Srbije kako će učiniti sve da onemoguće učlanjenje Kosova u IMF i WB "prazna retorika koja ne može uticati na prijem Kosova u te institucije".

"Da li će Kosovo biti primljeno u IMF i WB, zavisi od onih koji su priznali Kosovo i koji imaju više od 60 glasova u tim institucijama", kazao je Mustafa.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: