6. godina od smrti
0

"Šetnja za Zorana" završena u Aleji velikana

FENA
Foto: B92
Foto: B92
Nekoliko hiljada Beograđana i pristalica Liberalno-demokratske partije odalo je poštu bivšem premijeru Zoranu Đinđiću koji je ubijen na današnji dan prije šest godina.

Građani su u koloni koju je predvodio lider Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović krenuli u tradicionalnu "Šetnju za Zorana" u kojoj su zastali kod zgrade Vlade Srbije kako bi položili cvijeće na mjesto atentata.

Kolona, u kojoj su bili i članovi predsjedništva LDP-a Vesna Pešić, Nataša Mićić, Zoran Ostojić i Ivan Andrić, uputila se zatim ka Novom groblju gdje su u Aleji velikana građani pokojnom premijeru odali poštu polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća.

"Ovaj dan za Srbiju znači mnogo jer smo imali šansu, koje je propala zbog toga što je 12. marta izvršen atentat na državu, na premijera Zorana Đinđića koji je bio čovjek vizije - čovjek akcije i odgovornosti", kazala je novinarima poslije polaganja cvijeća član Predsjedništva LDP-a Vesna Pešić.

"Srbija sada ide malo naprijed, malo nazad, a tada smo nekako bili definirani kao ljudi koji idu samo naprijed", dodala je Pešić, prenio je Tanjug.

U Istorijskom arhivu Srbije danas je, povodom šeste godišnjice ubistva Zorana Điđića otvorena izložba "Idejom i životom" koja sadrži zaostavštinu, uključujući i lične predmete predsjednika DS-a i prvog demokratskog premijera.

Ovu dragocjenu zaostavštinu njegova supruga Ružica Đinđić ustupila je Arhivu Srbije, što je za kulturnu svijest o značaju dokumenata rijedak primjer, gotovo usamljen, kada je riječ o političkim ličnostima koje su obilježile savremenu istoriju Srbije, navodi se u katalogu izložbe.

Lična biblioteka sadrži oko hiljadu i pet stotina knjiga, a Narodna biblioteka je započela bibliografsku obradu kolekcije koja će biti okončana do ljeta 2009. godine.