Regija
0

Šest grčkih otoka gubi porezne povlastice

FENA
Vlada Grčke je objavila odluku da će popularne turističke destinacije Mikonos, Santorini i Rodos biti među prvim otocima koji će izgubiti povlaštene porezne stope u sklopu novog plana ekonomskog oporavka zemlje, prenosi portal EurActiv.

"Od 1. oktobra, stope poreza na promet će se ujednačiti s onima u ostatku zemlje i primjenjivat će se na Rodosu, Santoriniju, Mikonosu, Naksosu, Parosu i Skiatosu", objavilo je Ministarstvo finansija.

Grčki otoci, mnogi od njih bez aerodroma i sa slabim pomorskim vezama s kopnom, u zimskom periodu do sada su uživali porezne olakšice na porez na promet u iznosu od 30 procenata.

Grčka, opterećena velikim dugom, prisiljena je ukinuti porezne privilegije otocima u sklopu teških reformi koje su zahtijevali međunarodni vjerovnici u zamjenu za 86 milijardi eura paketa pomoći EU.

Porezi na široki spektar proizvoda i usluga već su porasli s 13 na 23 posto širom zemlje još u julu 2015.

Naredna grupa otoka koji će izgubiti porezne olakšice bit će objavljena 1. juna 2016. i 1. januara 2017. godine, saopćilo je ovo ministarstvo.

"Čak i Mikonos, koji se smatra jednom od najbogatijih lokalnih zajednica u zemlji, zbog svoje bogate klijentele, ulazi u probleme onog trena kada jahte isplove", rekao je gradonačelnik Mikonosa u ponedjeljak.

"Ne smeta nam rast poreza ako postoji reciprocitet", izjavio je Constantinos Koukas za Vima radio.

Koukas je također naglasio da otok koji ima 11.000 stanovnika ima dom zdravlja sa samo tri ljekara, a da su dvije škole na otoku nedavno zatvorene zbog nedostatka osoblja.

"Izbjegavanje plaćanja poreza je u Grčkoj nacionalni sport. On nije izumljen na Mikonosu", rekao je Koukas.

Turizam je glavni oslonac grčke ekonomije, a očekuje se da će zemlja ove godine ostvariti rekordne prihode od turizma.