{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Šešelja nemoguće isporučiti do utorka

S
24.5.2015. u 21:32
0
99
Šešelja nemoguće isporučiti do utorka
0
Šešelja nemoguće isporučiti do utorka
Foto: AFP
Vlada Srbije će u utorak, 26. maja, poslati odgovor Haškom tribunalu u vezi sa liderom radikala Vojislavom Šešeljem, u kojem će navesti da je nemoguće i potpuno nerealno da on bude izručen Sudu do tog datuma, rekao je predsjednik Nacionalnog savjeta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić.
"Nismo još ni blizu donošenja takve odluke. Vlada nije o tome razgovarala, niti donijela bilo kakavu odluku. Čak hipotetički i da jeste, nas obavezuje naš zakon o saradnji sa Haškim tribunalom, jer se moraju ispoštovati jasni rokovi", istakao je Ljajić.

On je večeras za B92 rekao da, ako neko želi da hapsi Šešelja, mora se prvo, prema proceduri, utvrditi njegov identitet, zatim donijeti odluka o izručenju, pojasnivši da onda on ima pravo na žalbu, a da zatim postoje rokovi da sud odgovori na tu žalbu i na kraju to rješenje ide ministru pravde.

Ljajić je naveo da bi to u idealnim ulovima iznosilo 10 do 15 dana, čak i da postoji odluka Vlade Srbije o izručenju Šešelja.

On je rekao da je posjeta glavnog haškog tužioca Sergea Brammertza Beogradu, koja je najavljena za naredna dva dana, puka koincidencija sa nalogom Žalbenog vijeća o vraćanju Šešelja u Hag, s obzirom da je to redovna posjeta uoči izvještaja Savjetu bezbjednosti UN, dodavši da će bez sumnje Šašelj biti glavna tema u razgovorima sa Bramercom.

Ljajić je naglasio da Srbija nema nijedno otvoreno pitanje sa Haškim tribunalom, ali da Hag odlukom o Šešelju ponovo nameće pitanja za koja se mislilo da su dio prošlosti.

"Postoji odluka Žalbenog vijeća o Šešelju, ali stvari neće ići, ni tako lako, niti tako brzo. Rok 26. maj je puka teorija i moguć je samo ako se on dobrovoljno vrati u Hag, ali u svim drugim uslovima moramo da ispoštujemo proceduru u skladu sa našim zakonom o saradnji sa Haškim tribunalom", rekao je LJajić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: