Regija
24

Šešelja danas očekuju u Beogradu gdje će govoriti na skupu dobrodošlice

FENA
Vojislav Šešelj (Foto: AFP)
Vojislav Šešelj (Foto: AFP)
Sudsko vijeće Haškog suda (ICTY) odobrilo je privremeno puštanje Vojislava Šešelja na slobodu, što je izazvalo veliku pažnju srbijanskih medija, a funkcioneri Srpske radikalne stranke (SRS) već su najavili veliki skup na kojem će se Šešelj obratiti građanima Srbije.

Zoran Krasić iz SRS-a tvrdi kako je “pitanje sata kad će Šešelj biti u Beogradu”, što ovisi o proceduri ICTY-a, dok Šešeljev sin Aleksandar kaže da će doputovati već u petak 7. novembra.

Šešelj je optužen za ratne zločine nad Hrvatima i Bošnjacima u Hrvatskoj te u BiH i nad vojvođanskim Hrvatima.

Potpredsjednik Srpske radikalne stranke (SRS) Milorad Mirčić izjavio je da će se u petak znati datum kad vođa radikala treba doputovati u Srbiju, ali je najavio da će naredne subote u Beogradu biti održan miting na kojem će govoriti Šešelj.

Mirčić tvrdi da je sudsko vijeće ICTY-a donijelo “odluku o bezuvjetnom puštanju” Šešelja, te da mu je uručen tekst te odluke.

"Da se u Srbiji živi bolje Šešelja bi dočekali kao veliku žrtvu. Pošto živimo jadno i bijedno on će biti jedina nada i slamka spasa da nas izvede iz močvare u koju su nas galopirajuće uveli (premijer Srbije) Aleksandar Vučić i (predsjednik Srbije) Tomislav Nikolić", prenose mediji ocjenu Mirčića koji očekuje “spontano oklupljanje simpatizera SRS” povodom dolaska predsjednika ove stranke iz Den Haaga.

Sudsko vijeće ICTY-a odlučilo je u četvrtak vođu srpskih radikala Vojislava Šešelja, čije se zdravstveno stanje pogoršalo, privremeno pustiti na slobodu kako bi mogao dobiti zdravstvenu skrb u primjerenijem okruženju.

Srbijanski mediji prenijeli su ranije da Šešelj boluje od raka debelog crijeva koji je, nakon ljetošnje hirurške intervencije, metastazirao na jetri.

Liječnički konzilij koji je Šešelja posjetio u pritvoru saopćio je prošle sedmice da ga se u Den Haagu nedakvatno liječi i da je životno ugrožen.