Ratni zločinac
56

Šešelj za Klix.ba poručio da se ne kaje zbog zločina: Presudu smatram lažnom

D. Be.
Foto: AFP
Foto: AFP
Vojislav Šešelj je u razgovoru za Klix.ba nakon izricanja presude kazao da je presudu prespavao, kako je i najavio, te da presudu smatra lažnom.

"Prespavao sam, ali su mi rekli poslije kada sam se probudio šta je bilo. Svaki dan po jedan sat dremnem. Umjesto jednog radnog dana imam dva. Onda sam svjež da nastavim raditi", rekao je Vojislav Šešelj.

Vođa srpskih radikala je naglasio da presudu smatra lažnom.

"Presuda je protupravna. Ne može se u anglosaksonskom pravu oslobađajuća presuda preinačiti u osuđujuću u žalbenom postupku. Mogli su ukinuti oslobađajuću i vratiti na ponovni postupak ili potvrditi. Oni su išli na to da me osude bilo koliko, samo da pokriju vrijeme koje sam robijao tamo", rekao je Šešelj za Klix.ba

On je u razgovoru kazao da je ponosan na sve ratne zločine za koje je osuđen u Hagu.

"Što se tiče sadržaja presude i onoga što su mi na kraju presudili mogu reći da sam ponosan na sve ratne zločine koje sam izvršio i spreman sam ih u dogledno vrijeme ponoviti. Za sve što su mi pripisali, progon Hrvata, Hrtkovce..."

Šešelj je dodao da nijedan Hrvat nije deportovan iz Srbije niti im je oteta imovina.

"Svi su prethodno zamijenili kuće i stanove, a onda otišli. Nikome nije oteta imovina niti je iko deportovan", dodao je srbijanski političar osuđen u Hagu.

Šešelj je kazao da trenutno razmišlja o narednim koracima, odnosno o zahtjevu za isplatu odštete za vrijeme koje je proveo u pritvoru.

Uoči današnje presude najavio je da će tražiti odštetu u iznosu 14 miliona eura za 10 godina koje je proveo u pritvoru, ako i drugostepenom presudom bude oslobođen. S obzirom na to da do toga nije došlo, Šešelj ističe da mu je "sitna odšteta za dvije godine".

Na pitanje da li planira dolazak u Sarajevo, kao što je ranije najavljivao, osuđeni ratni zločinac je odgovorio da planira uskoro.

"Hoću, kako neću, to je moj rodni grad, moram doći uskoro. Imam čak i diplomatski pasoš da mi ne mogu praviti smetnje. Visoki predstavnik mi je zabranio, ali ja ću se oglušiti. Ne može zabrana vječito trajati, jer je izrečena prije 20 godina".