Regija
0

Šešelj traži odbacivanje svih optužbi

FENA
Predsjednik Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislav Šešelj uputio je Pretresnom vijeću Haškog suda zahtjev o odbacivanju svih optužbi Tužilaštva u postupku koji se vodi protiv njega, zbog, kako je naveo, "očigledne zloupotrebe postupka od strane (bivše glavne tužiteljice) Carle del Ponte, nastale podizanjem optužnice koja je politički motivirana".

Prema Šešejevom podnesku koji nosi datum 22. aprila, a iz Međunarodnog krivičnog suda za Jugoslaviju (MKSJ) je danas dostavljen Tanjugu, predsjednik SRS-a od suda traži da hitno naloži prevođenje dijelova knjige Del Ponteove "Lov, ja i ratni zločinci" koji se odnose na njega, "na radne jezike MKSJ i srpski jezik", kao i da taj sud, zbog zloupotrebe postupka, naloži njegovo puštanje na slobodu.

"Knjiga Carle del Ponte jasno dokazuje, jer sadrži njeno priznanje, da je podizanje optužnice bilo politički motivirano, da se optužbe ne zasnivaju na krivičnopravnim osnovama, već da su krivičnopravne kvalifikacije u optužnici ubačene da bi se prikrila politička pozadina", stoji u Šešeljevom zahtjevu Pretresnom vijeću.

Prema Šešelju, ta politička pozadina zasniva na "brutalnom zahtjevu Zorana Đinđića" da se predsjednik SRS-a "ukloni iz Srbije kako ne bi predstavljao političku konkurenciju i smetnju Zoranu Đinđiću da ispuni sve zahtjeve onih koji su ga iz inozemstva finansirali i omogućili mu da bude na čelu marionetskog režima u Srbiji, kao i da "ne bi ugrozio mafijaške interese" premijera Srbije.

"Svaki nastavak suđenja poslije saznanja za tekstove iz knjige Carle del Ponte u predmetu protiv dr. Vojislava Šešelja značio bi samo nepravdu u smislu zloupotrebe postupka", navodi se u zahtjevu i dodaje da je svaka takva zloupotreba od strane Tužilaštva "zabranjena i kažnjiva".

Šešelj, koji se dobrovoljno predao MKSJ krajem februara 2003, optužen je za ratne zločine nad nesrbima u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, kao i za progon hrvatskog stanovništva iz dijela Vojvodine od 1991. do 1995. godine.

Suđenje Šešelju pred Tribunalom u Haagu počelo je novembra 2007.