Dobio dvije godine zatvora
78

Šešelj sudiji: Kome da ustanem, ja sam četnički vojvoda

SRNA
Vojislav Šešelj
Vojislav Šešelj
Pretresno vijeće Haškog tribunala osudilo je danas lidera Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislava Šešelja na dvije godine zatvora u trećem postupku za nepoštovanje suda.

Predsjedavajući sudija Stefan Trechsel rekao je da je Vijeće razmatralo i moguće olakšavajuće okolnosti kao što je nagovještaj kajanja, ali je zaključilo da ih nema.

Kada su Šešelja zamolili da ustane u trenutku izricanja presude, on je rekao: "Vama da ustanem? Vi niste normalni, vi ste bjelosvetski ološ! Kako ja vama da ustanem, ja sam četnički vojvoda".

Pretresno vijeće Šešelja je proglasilo krivim za svjesno i namjerno ometanje pravde, jer se oglušio o nekoliko naloga vijeća da sa svog ličnog web-sitea ukloni četiri knjige čiji je on autor i šest podnesaka koji sadrže povjerljive informacije.

Maksimalna kazna koju Haški tribunal može da izrekne za nepoštovanje suda je do sedam godina zatvora ili novčana kazna do 100.000 eura, a mogu biti izrečene i zatvorska i novčana kazna.

Očekuje se da presuda u glavnom postupku protiv Šešelja, po optužnici za zločine počinjene nad nesrpskim stanovništvom u BiH, Hrvatskoj i Vojvodini od 1991. do 1994, bude izrečena u martu naredne godine.