Regija
1

Šešelj podnio žalbu na odluku o zabrani kontakta s Hadžićem

FENA
Vojislav Šešelj
Vojislav Šešelj
Lider radikala Vojislav Šešelj podnio je žalbu na odluku tajnika u vezi s uslovima pritvora od 20. jula, kojima mu se zabranjuje kontakt s Goranom Hadžićem, saopćio je u ponedjeljak Haški tribunal.

Pozivajući se na pravilo 64 Pravilnika o pritvoru, tajnik je 20. jula donio odluku u vezi s uslovima pritvora kojom je naložio upravniku pritvorske jedinice Ujedinjenih nacija (UN) da zabrana kontakta između haških optuženika Gorana Hadžića, Jovice Stanišića, Franka Simatovića i Vojislava Šešelja ostane na snazi do 15. oktobra, kada Hadžiću počinje suđenje.

U žalbi Šešelj navodi da statut Haškog tribunala i pravilnik o postupku i dokazima ne propisuje nadležnost tajnika da odvaja i odlučuje o zabrani kontakata, prenois Tanjug.

Zabrana kontakta je vid pritiska na sve optužene obuhvaćene osporavanom odlukom, navodi se u žalbi i postavlja pitanje zašto se Šešelju zabranjuje kontakt s Hadžićem.

Prema optužnici javlja se geografska veza lokacije Ovčara i učešće u istom udruženom zločinačkom poduhvatu, kaže se u žalbi i podsjeća da je sudsko vijeće odbilo zahtjev tužilaštva da se spoje predmeti i provede zajedničko suđenje Šešelju, Milanu Martiću, Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću.

Protiv Šešelja u Haškom tribunalu vodi se postupak u kojem se lideru radikala sudi za ratne zločine, a vođa SRS je u tri navrata optužen i osuđen zbog nepoštavanja suda.