Regija
0

Šešelj: Optužnicu protiv mene tražio Đinđić

FENA
Optuženi Vojislav Šešelju tvrdio je u četvrtak pred Haškim sudom (ICTY) da je bivša glavna tužiteljica Carla del Ponte u svojim memoarima potvrdila da je optužnicu protiv njega podigla na zahtjev premijera Srbije Zorana Đinđića.

Lideru Srpske radikalne stranke sudi se po optužnici, objavljenoj 2003. godine, za zločine nad nesrbima u Hrvatskoj, Vojvodini i Bosni i Hercegovini 1991.-1993.

Nakon što je kasno popodne završena dvodnevna zatvorena sjednica na kojoj je saslušan jedan svjedok optužbe, Šešelj je tvrdio da na suđenju ima "mnogo lažnih svjedoka" protiv njega upravo zato što je optužnica bila podignuta na zahtjev vlasti Srbije.

Pozivajući se na izvode iz memoara bivše tužiteljice, objavljene u beogradskoj "Politici" pod naslovom "Đinđić: Vodi Šešelja i nemoj više da nam ga vraćaš", Šešelj je kazao kako je Del Ponte u svojoj knjizi potvrdila da je optužnicu protiv njega podigla na zahtjev, kako je rekao, "mafijaškog premijera Đinđića".

"Mafijaški premijer Đinđić umakao nam je prije pet godina i njemu više ne možemo postaviti nijedno pitanje, ali Del Ponte možemo", kazao je Šešelj, sugerirajući kako bi ICTY nešto trebalo da poduzme tim povodom.

Predsjedavajući sudac Jean-Claude Antonetti odgovorio je da će izvode iz knjige Del Ponte pročitati i poduzeti neke mjere, ako to bude smatrao potrebnim, prenijela je Beta.

Suđenje Šešelju bit će nastavljeno sljedećeg utorka, kako su najavili tužitelji, iskazom zaštićeg svjedoka VS-1065.